Mi a leggyakoribb irodai betegség?

Dr. Marschalkó Péter ortopéd orvos a megerőltetéstől kialakuló, erős fájdalommal is jelentkező gennyes ínhüvelygyulladásról beszélt a Csak csajok műsorában.

„Sok helyen, ahol olyan inak futnak, amelyek nagyon nagy erőt fejtenek ki – főleg a tenyér oldali hajlító izmok. Azok a tevékenységek, amelyek erőltetik, túlzottan igénybe veszik az inakat, olyan mértékig irritálják a védő hüvelyt, hogy kialakul egy gyulladás.” – kezdi Dr. Marschalkó Péter ortopéd orvos.

Mitől alakul ki pontosan?

Gyakran megerőltetés vagy sérülés miatt alakul ki az ínhüvelygyulladás. Az ínhüvelyek a test bizonyos területein kézfej, csukló, lábfej, boka részein található meg, amelyek az inakat magába foglaló alagútszerű képződmények. Feladatuk, hogy a bennünk lévő nyákszerű anyag révén az inak mozgását megkönnyítsék, súrlódásmentessé tegyék.

Az ínhüvelygyulladás kialakulhat megerőltetés következtében, ez az úgynevezett fibrines ínhüvelygyulladás, a másik formája az úgynevezett gennyes ínhüvelygyulladás – tenosynovitis purulenta. Egyoldalú megerőltetés hatására az ínhüvelyek begyulladhatnak. Ilyenkor duzzadttá válik az ínhüvely és környéke, leggyakrabban az ujjak feszítő inainál alakul ki.

Sokáig végzett, monoton munkavégzés mellett alakul ki, például irodai munkavégzéseknél, ha valaki sokáig gépel, vagy pénztárosoknál, zongoristáknál, sportolóknál. A fájdalom spontán jelentkezik, az ujjak mozgatása igen fájdalmas, a kéz esetlenné válik, nyomásra érzékeny, meleg tapintatú, megduzzadt.

Ez a megerőltetés valóban nagyon, intenzív fájdalmat okozhat. Marschalkó doktor szerint akár a mindennapi tevékenységeink elvégzésében is akadályozhat. A túl sok gépelés, írás a nehéz alkarunkat igénybe vevő fizikai munka következtében, akár a tárgyak is kieshetnek a kezünkből, olyan fájdalmat érezhetünk.

Azt gondolnánk, hogy ez a gyulladás csak a kezeket érinti, de nem így van. „Az Achilles-ín rendszeresen hasonló problémát tud produkálni.” – folytatja Marschalkó doktor – „A belső boka mögött futó terület, amely több különböző ín kifutási területe nagyon sokszor érzékeny.”

%2525C3%2525ADnh%2525C3%2525BCvelygyullad%2525C3%2525A1s

Fertőzés is okozhatja

A gennyes ínhüvelygyulladás kialakulhat fertőzés következtében, ilyenkor a gyulladást szálka, tövis, tű, vagy más tárgy általi szúrás okozza, illetve más testtájékon szerzett sérülés vagy betegség folyamán alakul ki, például körömágy gyulladása esetén.

Gennyes gyulladásnál a tünetek gyorsan alakulnak ki, nagyon erős fájdalommal, érzékenységgel jár. A duzzanat a szomszédos ujjakra és a kézhátra is átterjedhet, magas láz, hidegrázás, nyirokérgyulladása is kialakulhat. Ennél a probléma körnél is ügyelnünk kell magunkra, fontos a megelőzés, tehát igyekezzünk, hogy ne terheljük le magunkat fizikailag, és balesetmentesen dolgozzunk, illetve tevékenykedjünk.

Elsődleges és másodlagos gyulladások

Ha már kialakult és elsődleges ínhüvelygyulladásunk van, igyekezzük pihentetni az adott területet, illetve hideg vizes borogatással segíthetünk. Ebben az esetben is érdemes gyógy masszőrt felkeresni, aki szakszerűen átmasszírozza különböző gyulladáscsökkentő krémekkel, gélekkel a sérült felületet és ellássa a beteget tanácsokkal.

Másodlagos ínhüvelygyulladás esetén, azonnal orvoshoz kell fordulni, aki megállítja a fertőzést, illetve gyulladást, különböző antibiotikumos kezelésekkel, ha nagyon súlyos és eldurvult a helyzet, akkor műtéti beavatkozás szükséges.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.