Mégsem az uborka fertőz, de attól a veszély még fennáll

A Németországban kirobbant hasmenéses járvány okozója nem a spanyol import uborka. A veszély még fennáll. A betegségről Dr. Junger Éva beszélt a Reggeli műsorában.

Mégsem az import spanyol uborka az oka a véres hasmenéses járványnak, ám az bizonyos, hogy valamilyen fertőzött élelmiszer okozza a tüneteket. Nem csupán Németországban szedi áldozatait az E.coli baktérium, már Svédországban is belehalt a komplikációkba egy beteg.

Dr. Junger Éva belgyógyász a Reggeli műsorában elmondta, hogy az EHEC-baktérium egy olyan toxintermelő bélbaktérium, amely a kérődző állatok bélrendszerében tünetmentesen él és az állatokkal érintkezésbe fertőzött kerülő zöldségekkel, gyümölcsökkel kerülhet az emberi szervezetbe.

Ahogy azt már korábban elmondta Dr. Ócsai Lajos, járványügyi főosztályvezető, amennyiben megfelelően használják fel a fertőzött zöldségeket, úgy nem kell számítani betegségekre. A nyersen fogyasztható zöldségek és gyümölcsök alapos mosása is csökkenti a betegség kockázatát és a kórokozó közvetlen emberről emberre történő terjedése a helyes kézmosási gyakorlattal megelőzhető. A németországi véres hasmenéses járványt okozó E.coli baktérium érzékeny a főzésre, sütésre, de a fagyasztást túléli.

A terjesztett betegséget Hamburger betegségnek is nevezik. 1982-ben az Egyesült Államokban volt már hasonló járvány, amit akkor a félig átsült hús okozott hasonló tüneteket. Az E.coli baktériumfajta, az eddigieknél súlyosabb szövődményeket mutat Németországban. A veszélyességét az okozza, hogy a baktérium a vörösvérsejteket és ezzel a vesét károsító toxinokat termel, vérszegénységet, veseelégtelenséget okoz. Több mint 300 beteg most művese-kezelésre szorul Németországban, és az állapotuk életveszélyes.

Amennyiben a tüneteket antibiotikumos kezeléssel próbálják gyógyítani, úgy az akár halálos kimenetelűvé is válhat, hiszen az antibiotikum a baktériumot megöli, de méreganyag kiszabadul, amely ebben az esetben végzetes, romboló következmények fő oka. Ebben az esetben a minél hamarabb megkezdett tüneti kezelést javasolja Dr. Junger Éva.

A betegség két lépcsőben zajlik: a fertőzés lappangási ideje 3-8 nap, átlagosan 3-4 nap múlva kezdődnek a hasmenéses tünetek, melyeket gyakran erős alhasi görcs, kisebb láz, néha hányás kísér és a szervezet gyengeségét jelző bágyadtság. A jellemzően véres hasmenés a legtöbb esetben enyhe, magától elmúlik, és a legtöbb beteg 5-7 nap alatt meggyógyul. A súlyosabb tünetek gyermekeknél 15%-ban, még felnőtteknél 6-8%-ban fordulnak elő. A doktornő azt tanácsolja, hogy aki Németországban járt a járvány kirobbanását követő időszakban és magán a tünetek bármelyikét észleli, azonnal forduljon orvoshoz!

Forrás: