Lefekvés előtt enni?

Nem minden esetben a stressz az oka, hogy nem tudunk aludni. Az elalvás előtti evésről, annak alvásra gyakorolt hatásairól beszélt Takács Hajnalka dietetikus a Csak csajok műsorában

Sokszor halljuk, hogy a stressz az oka annak, hogy nem tudunk pihentetően aludni. Lehetséges azonban, hogy olyan ételt fogyasztottunk, amivel leterheltük a szervezetünket és emiatt nem tudunk aludni. Ennek a kérdésnek a megválaszolásában van segítségünkre Takács Hajnalka dietetikus.

A problémát gyakorlatilag két irányból közelíthetjük meg. A mit ehetünk és mit nem ehetünk a legalapvetőbb kérdés, de a mennyiség a legfontosabb. Ha lefekvés előtt sokat eszünk azzal terheljük a rekeszizmunk, ami nagy terhet ró a szívre. Emiatt nem tudunk aludni, emiatt leszünk másnap fáradtak, magyarázza Takács Hajnalka. A szervezetnek este arra kell fordítania az idejét, hogy regenerálódjon, nem arra, hogy emésszen.

Mit ne együnk

A nehéz, tartósított vagy füstölt húsok, a csokoládé, a kelt tészták és a túlságosan fűszeres ételek, gyümölcsök, az alkohol vagy a nagyobb mennyiségű folyadékbevitel megnehezítik az elalvást.

Egyáltalán nem jó zsíros ételeket fogyasztani lefekvés előtt, mert ennek a felszívódása és emésztése 4-6 órát vesz igénybe. Bár a szénhidrát emésztése zajlik le a leggyorsabban mégsem szabad lefekvés előtt ezt fogyasztani, figyelmeztet a dietetikus.

Mit együnk

A legjobb, ha valamilyen könnyű ételt eszünk. Csirkemellett, zöldsalátákat, tojást, tésztasalátát, könnyű joghurtot, kefirt, olajos magvakat, főzeléket, túrót. Az utolsó étkezést azonban időzítsük úgy, hogy lefekvés előtt 2-3 órával történjen. Ez vonatkozik arra is, ha normál időben mondjuk kilenc órakor, vagy későn hajnalban fekszünk le.

„Ez azért szükséges, mert a szervezet éhezésének az az eredménye, hogy a következő napi első étkezésből mindent elraktároz a szervezet.” – mondja Takács Hajnalka dietetikus. Mint az élet égyéb területein, itt is a kiegyensúlyozottság és a mértékletesség a legcélrevezetőbb!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.