Korpa ez vagy mi? Nem fejtetű.

Manapság a fiatalok, gyerekek nem mindig tudják mi az a fejtetű. Emiatt akár gyorsabban is terjedhet a fertőzés. Dr. Nagy Katalin bőrgyógyász beszélt a tetvesség tünetiről, kezeléséről.

Az ÁNTSZ figyelmeztetése szerint harmincévente megszaporodik a fejtetvek száma, és utoljára a 70-es évek végén volt komolyabb járvány az iskolákban és az óvodákban. Azóta viszont "elfelejtettük, hogyan kell jól kezelni" ezt a problémát. Az ÁNTSZ a Nógrád Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervével közösen indított akciójának célja, hogy felhívják a szakemberek, a szülők és a pedagógusok figyelmét a megelőzésre és a kezelésre.

Gyermeki higiénia régen és most

A tetű nem függ attól, hogy ki milyen szociális körülmények között élünk. „A világ egyre modernebb, mindenkinek van fürdőszobája, és mégis terjed a járvány.” – kezdte a beszélgetést Dr. Nagy Katalin bőrgyógyász. „Ott a baj, hogy megpróbálják kiváltani bizonyos dolgokkal az egymás közti kapcsolatot.” A szülő-gyermek kapcsolat már nem annyira szoros, mint amilyen 30 évvel ezelőtt volt.

„Megfürödtél? Fürödj majd meg!” felkiáltással a szülők nem ellenőrzik a gyerek egészségi állapotát. „Elhatalmasodnak bőrfertőzések, szemölcsök, ugyan így a tetű is.” – folytatta Nagy doktornő. Régebben sokkal ritkábban fordultak elő tetvek, a szülő többet foglalkozott ezzel, jobban tudta mit kell tennie.

Rovartan

A fejtetű egy szürkéskék ízeltlábú, körülbelül 2-4 milliméter nagyságú és emberi vérrel táplálkozik. Ha már evett vörösbarnás árnyaltot ölt. Csípésnek mondjuk, de valójában harap, hogy vérhez jusson. E folyamat közben nyálat választ ki, amitől a vér lassabban alvad meg. A nyál által kiváltott allergiás reakció okozza a viszketést.

Hogy is néz ez ki?

Sokan nem is tudják, hogy mi az a fejtetű. A tetű emberről emberre terjed, elsősorban a gyermekközösségekben, óvodákban, iskolákban. A felnőttek is megkaphatják, hiszen a tetű az összeérő fejek között „közlekedik”. Első tünete, hogy vakarózik a gyermek. Ha elszaporodik, csíp, mint egy szúnyog. A nyakon sebek jelennek meg. A csípés helye kellemetlenül viszket, a vakarózás következtében kialakuló sebek pedig elfertőződhetnek.

Mi a megoldás?

Tetvek esetén ajánlott a közösség kerülése, mivel igen gyorsan terjedhetnek. Elterjedt és drasztikus, viszont teljesen fölösleges eljárás a hajvágás. Nagy doktornő szerint legjobb megoldás az, ha leültetjük a gyermeket fölé hajolunk lámpával, nagyítóval és kihúzogatjuk a hajából a tetvek petéit az úgynevezett serkéket.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.