Izzadni jó, de nem mindegy miért!

Dr. Szintyné Dr. Szőczei Beáta nőgyógyász, endokrinológus beszélt az izzadásról a Csak Csajokban.

Az izzadás élettani folyamat, mely hőháztartásunkban egy rendkívül komoly szerepet játszik. A verejtékezésnek méregtelenítő funkciója is van, hiszen az anyagcsere során felhalmozódott káros méreganyagok kiválasztása a verejtékmirigyeink feladata. A fokozott izzadás érintheti az egész testfelszínt, de jelentkezhet egy-egy meghatározott területen is. Az izzadás végterméke kellemetlen szagú folyadék, mely vízből, ásványi sókból, hormonokból, savakból és egyéb anyagokból áll.

Fontos tudni azonban, ahogy a szakértő is hangsúlyozta, hogy magának az izzadtságnak nincs szaga, a bőrön lévő kórokozókkal elegyedve válik kellemetlen szagúvá. Gyakori mosakodással, dezodorokkal csökkenthető az izzadás mértéke, ám semmiképpen sem szabad különböző gyógymódot ígérő szerekkel teljesen elnyomni a verejtékmirigyeink működését, hiszen ez esztétikailag egy ideig segíthet a problémán, ám a későbbiekben egészségügyi problémákat okozhat.

Az izzadás okozói

Vannak életszakaszok, amikor teljesen normális fiziológiás dolog a fokozott verejtékezés pl.: érett nőknél menzesz idején, a szülés utáni első hat hétben, klimax idején és a pubertáskorban. Nőgyógyászként és endokrinológusként Dr. Szintyné Dr. Szőczei Beáta sokszor szembesül hasonló panaszokkal.

A megnövekedett izzadás komoly betegségek tünete is lehet ilyen betegségek többek között: különböző krónikus fertőzések, tüdőtuberkolózis, cukorbetegség és pajzsmirigy problémák.

A mai kor mumusa a pszichés problémák, a szorongás gyakran jár fokozott izzadékonysággal. Az egyre gyakrabban előforduló túlzott alkoholfogyasztás és cigarettázás, a kövérség szintén a verejtékmirigyeinket aktivizáló tényezők.

Az erős, csípős ízű élelmiszerek, a hagyma szintén fokozza az izzadást. Minden mesterséges adalékanyagot tartalmazó táplálék elősegítheti a verejtékmirigyeink túlműködését, ezért érdemes minél tudatosabban, egészségesebben étkezni és élni mindennapjainkat.

Forrás: