Így tartsuk tisztán a babák fejét!

Furcsának tűnhet, de a babahajápolás már csecsemőkorban elkezdődik. Erről beszélt Őry Katalin hajgyógyász a Csak Csajokban.

A baba hajmosásakor tulajdonképpen nem a haját mossuk meg, hanem a fejét, mert a fejbőre az, ami koszolódhat – kezdte Őry Katalin. A hajmosás oka lehet, hogy a gyermek megizzad, ráfolyhat az anyatej szoptatás közben, de egy teljesen mindennapos folyamat, a fejbőrhámlás miatt is tisztán kell tartani a csemete fejét. A babák fejbőrhámlása folyamatos. Az esti fürdetés után ezt a bőrhámlást letörölve legtöbbször meg is szüntethetjük.

A sampon használatát bőven elég akkor elkezdeni, amikor már valóban sok és sűrű a kicsi haja vagy gyakran összekoszolja. A mindennapi hajmosáshoz nem létszükség a sampon használata, elég csak a fürdető vízzel való fejmosás. Fiúknál 1,5-2 éves korra válik sűrűvé a haj, a lányok már 1 éves koruk körül frizurával büszkélkedhetnek. Amíg a kicsinek kevés haja van, elég a fürdetés utáni törölközős szárítás, mert a hajszárító szárítja a fejbőrt és a legtöbb baba nincs is oda érte.

A nyári melegben kiemelten fontos ügyelni főleg nyaraláskor a kicsi hajának, fejbőrének ápolására. A gyerekek állandóan a vízben vannak, éppen ezért fürdés után mindenképpen törüljük át a kicsi fejét, és öblítsük át fürdés után, majd tegyük rá babahidratáló krémet és ezután mossuk meg. Emellett pedig a kalap használata elmaradhatatlan.

”Anyuuuuu, nem akarok hajat mosni!”

Jó néhány csöppség ódzkodik a hajmosástól. Sok baba nem szereti hátrahajtani a fejét, mert kényelmetlen és kiszolgáltatottnak érzi magát. Más babák a sampon csípősségére fogják, hogy nem szeretnek hajat mosni, de ez inkább amiatt van, mert a víz az arcukba folyik.

Kisbaba korban még éppen elég, ha benedvesített mosdókesztyűvel törli át az anyuka a baba buksiját. Később a fürdőkádban ülő baba haját tusolás helyett inkább egy kancsó vízzel öblítse le az anyuka. Ha a zuhanyból meleg vagy hideg víz jön langyos helyett a gyermek fejére, az megrémisztheti. Ha már nagyobb, a ”De anyu, csíp a sampon!” nyűglődések elkerülése végett a csöppség szeme elé tartott kendővel öblítse le az anyuka a gyermek haját.

Koszmó, azaz babakorpa

A koszmó a faggyúmirigy túlműködésére utal, mely elég gyakori csecsemőkorban. A sárgásbarna lerakódás a nem megfelelő vérkeringéstől alakul ki, az elhalt hámsejtekből és a bőrmirigyek faggyújából keletkezik. A kutacs környékén fordulhat elő. Nem ritka, hogy 1,5-2 éves korban jelentkezik először koszmó, mert a sűrűbb haj alatt a fejbőr nem tud szellőzni. Koszmó még 4-5 éves korban is jelentkezhet, főként meleg időben.

Egyszerű módszerrel is kivédhető a koszmó, mégpedig ha fürdetés előtt néhány órával babaolajjal bekenjük a gyermek fejét. Ezt követően érdemes sapkát húzni a baba buksijára, hogy nehogy megfázzon. Közvetlenül a fürdetés előtt kell levenni a sapkát, majd átkefélni a baba haját. A gyógyszertárakban is kapható olyan sampon, mellyel hajmosás közben eltávolítható a koszmó. Sokszor elég a rendszeres fésülködés is a koszmó kivédésére.

Amelyik babánál már kialakult a sárgásbarna lerakódás, annak eltűnését ne várja egyetlen gondoskodó szülő sem egy hajmosás vagy fésülés után. Legalább 4-5 nap vagy akár több hét is beletelhet, amíg a csöppség fejbőrét megszabadíthatják a koszmótól.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.