Fertőzést okozó kontaktlencsék?

Harcsa Mónika optometrista a kontaktlencsékről és az esetleges használatukkal kialakulható szemfertőzésekről beszélt a Csak csajok műsorában

A kontaktlencsék, szinte mindenfajta szemhibára alkalmazhatóak. A rövid és távollátásra az öregedéssel járó szemgyengülésre egyaránt megfelelő alternatíva lehet a szemüveg helyett. A hosszabb időre is bent hagyhatótól egészen az egy napig használható és eldobható lencséig számtalan fajta áll a rendelkezésünkre.

A kontaktlencsék behelyezésével kapcsolatban nem árt ismerni néhány technikai alapszabályt. Érdemes a tartót felrázni, hogy ne legyen odatapadva a lencse. A kontaktlencsét a mutató- vagy a középső ujjunk hegyére helyezve közelítsük a szemünkhöz, miközben a másik kezünkkel széthúzzuk a szemet. Ez után nézzünk el valamerre, ét tegyük be a lencsét. Majd forgassuk körbe a szemet, pislogjunk néhányat, hogy helyére kerüljön a lencse.

Minden használat előtt le kell öblíteni a kontaktlencsét és a kezünket egyaránt, hogy semmilyen fertőzést ne kaphassunk el. Ha ezt nem tesszük bizony beteggé tehetjük a szemünket.

A legnagyobb kockázatot az jelenti, ha éjszakára nem vesszük ki a szemünkből a kontaktlencsét. Ha éjszakára bennmarad, ötször akkora esélyünk van a fertőzésre. A legnagyobb kockázatot a szemfertőzésre az adhat, ha eldobható kontaktlencsét használunk.

Az új kontaktlencséseknek gondot okozhat, hogy eldöntsük ki van-e fordulva. A lencse minden esetben félgömb alakot kell, hogy formázzon. Eltérő dioptriájú szemnél fokozottan ügyelni kell arra, hogy mindig ugyan annál a szemnél kezdjük a behelyezést.

A hetente-négyhetente cserélendő lágy lencséket használók sokkal kevesebbszer kapnak el bármilyen szemfertőzést. A legvédettebbek a fertőzések ellen azok, akik égáteresztő merev lencsét viselnek, bár ezek hátránya, hogy kissé kényelmetlenek lehetnek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.