Fatorexia – amikor nem akarod belátni, hogy kövér vagy

A testképzavar nem is olyan új formája a fatorexia, melyről Soma és Bujdosó Karolina mondták el szakvéleményüket a Csak Csajokban.

Az anorexia a legismertebb testképzavar, már szinte mindenki tudja, hogy ez azt jelenti, hogy valaki bármennyire is sovány, mégis kövérnek érzi és látja magát. Ennek a betegségnek létezik az ellenkezője is, amikor 120-130 kilós hölgyek látják magukat karcsúnak, és ennek megfelelően öltözködnek és viselkednek. Ez elsőre nem tűnik túl komolynak, pedig azért többről van szó, minthogy a környezetüknek meg kell küzdeni a nem túl szép látvánnyal, amikor mondjuk apró bikiniben strandolnak.

A táplálkozási-, testképzavar több formája ismert, leginkább az anorexia és a bulimia, de most megjelent egy újabb is, a fatorexia. A fatorexiások olyan elhízott személyek, akik nem tudják magukról, hogy súlyfelesleggel rendelkeznek. Vékonynak látják magukat, miközben a legtöbb esetben súlyosan elhízottak. Minden korosztályban előfordulhat, akár férfiaknál is. A betegek nem akarnak szembesülni a problémával.

Veszélyes is tud lenni. Mivel a beteg nincs tisztában azzal, hogy kövér, észrevétlenül szedi fel magára a plusz kilókat, ami egészségügyi problémákhoz vezet. Szociális gondokat is elindíthat, főként, ha az öltözködésében is kifejezésre jut a testképzavar. Feszülős, előnytelen alakot adó ruhákat vesz fel, amelyben megbotránkoztató hatást kelthet a beteg.

A fatorexiások azért nem akarnak szembesülni a valósággal, mert úgy érzik, nem tudják a valódi problémát, az elhízottságot megoldani, ezért inkább a tagadás, a hárítás e formáját választják. Ezért kerülik az egészalakos tükröket, olyan kiegészítőket öltenek magukra, amik azonnal vonzzák a figyelmet, kivágják a ruhaméretre utaló címkét, fényképeken igyekszenek elbújni. Minden megnyilvánulásuk a tagadáson alapul. A tagadási technika ugyan rövid ideig segíthet a problémán, de ha hosszú távon nem vesz tudomást a valóságról, akkor szív- és érrendszeri gondok, ízületi kopások, derékfájdalom, ödéma kialakulásához vezet.

Rendszerint a környezet visszajelzései alapján realizálódik a kép a betegekben. Ekkor tudnak orvoshoz fordulni. Vannak szakemberek, akik szerint először mélylélektani szempontból kell elkezdeni a kezelést, szembesülni a valósággal és aztán jöhet szóba a fogyókúra, míg mások ennek pont az ellenkezőjére esküsznek. Egyéntől függ, melyik módszer válik be nála.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.