Farkasalma: rákkeltő gyógynövény?

Tóth Zsigmond fitoterapeuta arról beszélt, hogy a gyógynövényekkel nagyon kell vigyázni, hiszen ha nem értünk hozzá, könnyen megmérgezhetjük magunkat.

Gyógynövénynek nevezzük mindazon növényeket, amelyeknek valamely részét a bennük lévő hatóanyagok miatt gyógyászati célokra használjuk. Ősi kultúrákban elsősorban ezekkel a növényekkel gyógyítottak, már akkor is több ezer gyógynövényt ismertek.

Ezek hatásosságát a modern tudomány kutatásaival is igazolták. Manapság léteznek vadon termő és termesztett gyógynövények is. Tóth Zsigmond fitoterapeuta azonban most nem ezekről a hasznos növényekről beszél, hanem arról, hogy bizonyos fajták bizony mérgezőek, sőt mi több rákkeltők is lehetnek.

Halálos farkasalma?

Ez a bizonyos rákkeltő növény a farkasalma, amit más néven pipavirágnak is nevezünk. A fajok többsége Dél-Amerikából származik, de a hideg égöv kivételével az egész Földön elterjedt. Magyarországon egyetlen faj, a közönséges farkasalma fordul elő. A legtöbbjük kúszónövény, de előfordulnak közöttük cserjék és lágyszárúak is. Egyszerű, váltakozó állású leveleik szív alakúak, nyelesek, ép szélűek.

Az ókori rómaiak ezzel a főzettel gyógyították a harci sebesüléseiket. Szinte bármilyen bőrelváltozásra, sebre alkalmazható, de mint korunkban kiderült belsőleg nem alkalmazható. Ennek oka, hogy alkaloidot azaz túl erős mérgező hatóanyagot tartalmaz, magyarázza Tóth Zsigmond.

Megvenni nem lehet

Kereskedelmi forgalomban nem kapható a növény, de mivel vízpartokon vadon terem, le lehet szedni. A fitoterapeuta szerint akár fogyni is lehet tőle, de nyugtatóként is használták. Mivel a farkasalma mérgező nagyon hamar károsítja a májunkat. Emellett a húgyúti részekben is különböző rákos elváltozásokat okozhat.

Tóth Zsigmond fitoterapeuta szerint bármilyen növény szedésével vigyázni kell. Hiába tudjuk valamilyen növényről biztosan, hogy milyen setben alkalmazható, árthatunk vele. Előfordulhat például, hogy két magában ártalmatlan hatóanyagot tartalmazó gyógynövényből egy harmadik, mérgező hatóanyagot kreálunk.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.