Fáj a fejem, fáj a lelkem – a PMS-ről

A premenstruációs szindróma a nők közel 80%-át érinti. A testi és lelki tünetekről, azok enyhítéséről Dr. Kovács Péter nőgyógyász beszélt a Csak csajok műsorában.

A premenstruációs szindróma (PMS) nem más, mint a nők havi vérzése előtti időszakban megjelenő túlzott fájdalom. A menstruáció előtt 7-10 nappal a nők 80%-nak különböző tünetei vannak. Ha ezek a tünetek lelki és fizikai megpróbáltatásokat okoznak, beszélünk a PMS-ről – magyarázza Dr. Kovács Péter nőgyógyász főorvos.

Kétszáz féle tünet…

A PMS-nak körülbelül kétszáz tünetét jegyezték le az idők során. A legáltalánosabb testi tünetek a fejfájás, a szédülés, az izom- és ízületi fájdalmak és a mellfeszülés. Álmatlanság éppúgy előfordulhat, mint aluszékonyság. A pszichés tünetek közül az ingerlékenység, a feszültség, a fáradékonyság, a lehangoltság fordul elő leggyakrabban.

Találkozhatunk még a mell érzékenységével, a hányingerrel, a szorongással, a fejfájással, a szédüléssel, az izom- és ízületi fájdalmakkal, a haspuffadással, a bőrproblémákkal, a farkaséhséggel, az átmeneti súlygyarapodással. Ennek megfelelően az orvosok nagyobb csoportra osztották a tüneteket. Ilyen az ingerlékenység, a lelki bizonytalanság, a feszültség.

A PMS tüneteit a nők mellett a környezetük is megszenvedi, hiszen a logikátlan és oktalan kirohanások, felcsattanások, sírógörcsök csak feszültséget szítanak. Sokszor jellembeli hibának hisszük azt, amiről a hormonháztartásunk tehet.

Van megoldás

Nem kell kétségbe esni lehet enyhíteni a tüneteket. Az ásványi anyagoknak például fontos szerepük van. A kálcium és a magnézium valamint két vitamin az E és a B6 fontos szerepet játszik a PMS tüneteinek enyhülésében. Ezek a vitaminok és ásványi anyagok szerencsére nem csak a lelki, de a fizikai tüneteket is enyhíthetik.

A PMS-ben szenvedők számára a megfelelő gyógyszerekkel próbálják enyhíteni a fájdalmat, előfordul az is, hogy fogamzásgátlót írnak fel. Akiknél a fájdalom ebben az időszakban elviselhetetlen, egy különleges tornát ajánlanak, aminek a rendszeres gyakorlásával enyhülnek a panaszok.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.