Endometriózis, a méhnyálkahártya betegsége

Dr. Kisfalvi István szülész nőgyógyász az endometriózis, azaz a méh betegségéről beszélt a Csak csajok műsorában

Az endometriózis olyan betegség, melyben a (normális esetben csak a méh belső felszínén található) méhnyálkahártya-szövet a méh üregén kívül is megtalálható. A név az „endometrium” szóból származik, amely a méh belső felszínét borító szövetet, a méhnyálkahártyát jelenti. A méhnyálkahártya minden hónapban a menstruációs ciklus során felépül és leválik.

Az endometriosis betegségben az endometriumhoz hasonló szövet található a szervezet más területein, a méh üregén kívül. Ezen a méh üregén kívül elhelyezkedő endometrium szövetet nevezzük endometriosis csomónak vagy növedékeknek. Ezek a csomók fájdalmat, meddőséget és sok más problémát okozhatnak.

Az endometriosis csomók leggyakoribb elhelyezkedése a hasüreg, magába foglalva a petefészkeket, a petevezetéket, a méhet függesztő szalagokat, a hüvely és végbél közötti réteget, a méh külső felszínét és a medence hashártyaborítékát.

Kisfalvi doktor szerint az okos nem ismertek pontosan. Beszélhetünk genetikáról, immunológiáról, környezeti hatásokról. Viszonylag gyakori elváltozásról van, mert 100 nőből körülbelül 10 szenved ebben a betegségben.

Az egyik legárulkodóbb tünet a hasi görcs lehet. Nem csak a menstruáció előtt, de közben is érezzük a szúrós, éles fájdalmat, amit a megvastagodott nyálkahártya leválása okoz. A legnagyobb gondot az okozza, hogy a méhnyálkahártya a hasüregben helyezkedik el. Belső szerveken, petefészken, petevezetéken, méh falában, húgyhólyagban, magyarázza Kisfalvi doktor.

Abból adódik a fájdalom, gyulladás, hogy a méhből el tud távozni a nyálkahártya, míg a belső szervekről nem. Az érzékeny szöveteken összenövések, letapadások alakulnak ki, amik hegesedni kezdenek.

Mivel az endometriózis menstruációhoz hasonló tüneteket produkál, nehéz felismerni. Hazánkban több endometriózis központ létezik, ahol kifejezetten erre a betegségre specializálódtak.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.