Beszéljünk a hüvelygombáról!

A nemi betegségek jelentős része mindkét nemet egyformán fenyegeti, de vannak olyanok, amik kifejezetten egyik vagy másik nemre jellemzőek. Ma a nők betegségeit vesszük sorra.

A nők könnyeben szednek össze különféle nemi fertőzést, aminek egész egyszerűen fiziológiai okai vannak: míg a férfiaknál hosszú utat kellene bejárnia a fertőzés okozójának  a péniszen keresztül a belső szervekig, és ezért inkább jellemző a pénisz külső megbetegedése, addig a nőknél a hüvelytől már alig néhány centire ott vannak a belső szervek, ahová bármilyen baktérium, gomba vagy vírus szinte akadálytalanul hatol be. Ráadásul a hüvely az elhelyezkedésénél fogva tökéletes élőhely mindenféle kórokozó számára, emiatt fokozott higiéniára és óvatosságra van szükség az esetükben.13253Jellemzően a hüvelyből szivárgó különös folyások, viszketés, apró pattanásszerű kinövések, és fájdalom jelzi, ha valami nincs rendben, de ha a fertőzés megtámadta a belső szerveket is, akkor alhasi panaszok, fájdalmas közösülés, rendszertelen havivérzés figyelmeztet a problémára. Közös jellemzője minden betegségnek, hogy akár nemi úton, akár egyéb fertőzés következtében támadott meg, mindenképp orvosi segítségre van szükség a kezeléshez, mert az elhanyagolt betegségek szinte kivétel nélkül a méhet és a termőképességet fenyegetik.

Bár sokan idegesítőnek tartják az ismert reklámot, a hüvelygombáról tényleg beszélni kell. Ez a leggyakoribb női nemi betegség, a nők 75%-a találkozott már vele legalább életében egyszer, de közülük minden második visszatérő problémaként ismeri. Érdekesség, hogy a fertőzést okozó candida gomba normál körülmények közt is megtalálható nemcsak a hüvelyben, de a szájflórában is, gond akkor van, ha elszaporodik, ezáltal gyulladást okoz.13254Megelőzésképp mindig ügyeljünk a tökéletesen száraz törülközésre, különösen strand, uszoda után, és viseljünk olyan fehérneműt, amely jobban felszívja az izzadságot. Jó tudni, hogy az illatosított toalettpapír és az intim spray is közrejátszhat a hüvelyflóra egyensúlyának felbomlásában.

Nemcsak a gombás fertőzés, hanem külső kórokozók is okozhatnak hüvelygyulladást, például gyakori partnerváltás, orális szex, de akár hormonális változással járó körülmények, akár a terhesség és a szoptatás is. Ezen kívül bánjunk óvatosan a hüvelyöblítéssel, a tamponnal, a spermicid hatású krémekkel, valamint fokozottan figyeljünk a gyanús jelekre, ha dohányzunk vagy antibiotikumokat szedünk.

Klimax közelében járó nőknél jelentkezhet az atrófiás hüvelygyulladás, ami nem más, mint a női hormonok hiánya következtében elsorvadó, elvékonyodó hüvelyhám védekezőképességének csökkenése. Szakember tudja eldönteni, mivel érdemes megelőzni a fertőzést.13255Nem nemi úton terjed, de a nemi szervekhez kötődik a méhszájseb kialakulása, amely minden esetben valami egyéb fertőzés következménye, például gombás vagy bakteriális fertőzés miatt kialakult korábbi gyulladás. Ha különösen fájdalmas a menstruáció, rendszertelen a havivérzés, szeretkezés közben apró vérzés jelentkezik és fájdalmas a közösülés, akkor lehetséges, hogy méhszájsebbel állunk szemben, ezt nőgyógyász tudja megerősíteni és kezelni.

A nemi betegség nem játék, és óva intünk mindenkit attól, hogy egy legyintéssel arra várjon, ?majd elmúlik magától?. Bármilyen szokatlan, vagy évek óta megszokott, ám nyilvánvalóan kellemetlen tünet esetén mindenképp beszéljen a problémáról nőgyógyászával!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.