Az ízületi fájdalom fogságában

A meglepően tavasziasból télbe forduló időjárás nem kíméli szervezetünket. Sokan nehezen kezelik az időjárásváltozást, ám erre van gyógymód.

Milyen testi fájdalmakat okozhat az időjárás változás?

Ha az idő melegből hidegbe fordul át, akkor sokak szervezete azt a fejfájással jelzi. A tompaság, levertség érzését szintén a szeszélyes időjárásnak köszönhetjük, melyet kivétel nélkül mindenki átél. A vérnyomásosok életét nagyban befolyásolják a hőmérsékletváltozások. Ám ami talán a leggyakrabban előforduló panasz az az, hogy a hát, a derék, a nyak környékén fájdalmat érzünk. Ezeket a panaszokat az alternatív gyógymódokkal könnyen orvosolhatjuk.

Milyen alternatív kezelési módokkal enyhíthetőek a fájdalmak?

Elsősorban az egészséges életmód a legjobb megoldás. A helyes táplálkozás, megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása (víz), vitaminok, ásványianyagok bevitele a szervezetbe. Alkalmazhatunk gyógyteákat is.

Izomfájdalmakra rendkívül jó a masszázs, az akupunktúra, a moxa, a köpöly, az iszappakolás és a szauna. Érdemes néha méregtelenítenünk és diétáznunk is, hogy szervezetünket megtisztítsuk a különböző méreganyagoktól. Az egyre elterjedtebb bioptron lámpa is enyhítheti a kellemetlen tüneteket.

Hangulatváltozásokra relaxáló gyógymódok ajánlottak: meditáció, jóga, légzőgyakorlatok.12014Lemozoghatjuk a fájdalmainkat?

Igen, nagyon fontos lenne a rendszeres testmozgás, főként azok számára, akik folyamatos ízületi panaszokkal küszködnek, melyek időjárás változás hatására erősödnek. Az ízületi porcnak nincs saját érhálózata. Az ízületi nedv mozgás hatására termelődik. Ez a nedv a porcot táplálja, különféle tápanyagokat tartalmaz.

Nagyon jó az úszás, ugyanis a vízben nincsenek terhelve az ízületek. Ajánlott a séta, gyógytorna. A keleti mozgásformák közül: taicsi, csikung, jóga, do-in.

Mindenki a saját állapotának megfelelő mozgásformát válasszon. Fokozatosan kezdje el a sportot, mindig melegítsen be és a végén nyújtson.5040Akupunktúrás pontokra kifejtett hatással lehet-e enyhíteni az időjárás okozta fájdalmakon?

Több pontkombinációval enyhíthető az adott testrészben lévő fájdalom.

Pl. Fejfájásnál, nyomjuk a hüvelykujj és a mutatóujj között a kézközépcsontnál kis bemélyedést (vastagbél 4). Ez a pont fájdalomcsillapító hatású. Viszont a kismamák ne nyomják ezt a pontot, mert idő előtt beindíthatja a szülést. A fejen hátul az öreglyuknál található, pici bemélyedés nyomásával is enyhíthető a fejfájás.290Vannak-e izombántalmakra alkalmazott masszázstechnikák? Mik ezek?

Izomspazmusra, görcsre nagyon jó a masszázs, hiszen beindítja vér és nyirokkeringést. Ezáltal a szervezet elegendő oxigénhez jut. Elősegíti a méreganyagok kiürülését. Ellazítja a görcsös izmokat, javítja az izomtónust, beindítja a szervezet öngyógyító képességét.

Masszázstechnika javaslata az adott problémától függően adható.

Ödémás állapotnál nyirokmasszázs, korokan masszázs ajánlott, amely elszállítja a szervezetben felgyülemlett folyadékot. A beállt nyak, váll problémára az olajos, svéd, gyógymasszázs javasolt. Fejfájásnál, masszírozhatjuk a nyak, a váll, az arc izmait.

Félrekezelni, ?félrenyomkodni? nem tudjuk magunkat, így alkalmazzuk, ami jól esik. A masszázs az egyik legjobb módja annak, hogy ellazítsuk izmainkat, felfrissítsük szervezetünket.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.