Aloe vera, homoktövis, orbáncfű a napégésre!

Tóth Zsigmond fitoterapeuta arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy milyen természetes gyógymódok léteznek a napégés kezelésére

A napozásnak a szervezetre kifejtett pozitív hatásán kívül a káros következményeivel – például a napégéssel is számolnunk kell. Napégéskor, a fájdalmas bőrpír, gyulladás a napozás után körülbelül egy órával jelentkezik, és 24 órán át erősödik.

Súlyos esetben másodfokú égéshez hasonló hólyagok képződnek. A felégett bőrfelület pár nap múlva lehámlik. A napszúrás általános tünetei közé tartozik a fejfájás, a láz, a hidegrázás, a hányinger.

A napégés helyi kezelése szinte azonnal nyugtatja a bőrt és csillapítja a fájdalmat. A kamilla, aloe vera, levendula, vagy körömvirág kivonatát, és a panthenolt vagy allantoint tartalmazó készítmények enyhítik a tüneteket, és elősegítik a sejtek regenerálódását.

Mik a leghatásosabbak?

Aloe vera

Tóth Zsigmond fitoterapeuta szerint az elsőszámú ellenszere a napégésnek az aloe vera. Ha mediterrán területen járunk akár frissen is szedhetjük, a leveleket felvágva a kibuggyanó zselét rögtön magunkra is kenhetjük. Otthoni tartása sem igényel túl sok munkát.

Homoktövismag

A homoktövismag olaj egy másik „csodaszer”, ami segíthet a fájós, napégéses bőrünkön. Mivel nagyon magas a regeneráló hatása, akár a rákpirosra égett bőrt is megnyugtatja, helyre teszi, akár a hámlást is megakadályozza. Arra kell vigyázni, hogy sárgás színe nagyon erős és fog. Kereskedelmi forgalomban is lehet kapni, a száz százalékos olajat kell keresni.

Orbáncfű

Egy másik nagyon hatásos és jobban elterjedt gyógynövény az orbáncfű. A közönséges orbáncfű virágjának főzete, borogatásként bőrbetegségekre; levelének és virágának őrleménye nehezen gyógyuló sebekre, akár napégésre is használható.

Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, a természetes megoldások, otthoni praktikák tehát a napégés, leégés esetén is jó szolgálatot tesznek. Viszont, ha a leégés különösen súlyos érdemes orvoshoz, bőrgyógyászhoz fordulni. Ennek jelei a már említett hólyagosodás, láz, fejfájás, esetekben hasmenés vagy hányinger.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.