Ablak mögül a világ – kontaktlencsék gyermekeknek

Az egy általános tévhit, hogy kontaktlencsét csak tizennégy éves kor alatt viselhetünk. Dr. Feminger Andrea szemész szakorvos segít megismerni a tényeket.

Manapság egyre jobban elterjedt a kontaktlencsék mindenfajta szemhibára alkalmazhatók. A rövd és távollátásra az öregedéssel járó szemgyengülésre egyaránt alkalmazható.

A gyakran hosszabb időre is bent hagyható lencsétől egészen az egy napig használható eldobható lencséig számtalan fajta áll a rendelkezésünkre. Ami azonban érdekesebb, hogy nem csak a felnőttek, de a gyermekek is hordhatnak kontaktlencsét. Dr. Feminger Andrea szemész szakorvos, kontaktológus segít eligazodni a kontaktlencsék világában.

Feminger doktornő szerint az egy tévhit, hogy a kontaktlencséket csak felnőttek hordhatják és csak tizennégy éves kor felett ajánlott. Több páciens is azzal fordult a doktornőhöz, hogy eddig nem viselt a gyermek lencsét, pedig praktikusabb lett volna. Manapság nagyon jó minőségű szilikon-hidrogél alapanyagú lencséket készítenek, amik megfelelő mennyiségű oxigént eresztenek a szaruhártyához. Emiatt szinte nem is lehet érezni, hogy egy kontaktlencse van a szemünkön.

A kontaktlencse felhelyezése azzal jár, hogy bele kell nyúlnunk a szemünkbe. A gyermekek nem mindig figyelnek a higiéniára és akár koszos kézzel is képesek belenyúlni a szemükbe, hogy feltegyék a kontaktlencsét. Feminger doktornő szerint a kontaktlencse viseléséhez bizonyos érettségre van szükség. a kontaktlencse egy eszköz amit, meg kell tanulni használni, és az ehhez szükséges érettség nem a kortól függ.

A gyermekeknek nem azért adnak a szakemberek kontaktlencsét mert nem szeretik a szemüveget, hanem azért mert speciális esetekben igenis szükség lehet rá. A sportolás alkalmával, vagy kizárólag az egyik szem hibája esetén praktikusabb megoldás. Speciális esetben, ha egy baba szürkehályoggal születik és műtéti úton eltávolítják a hályogot adható nekik is kontaktlencse, hogy a szemük gyógyulhasson és „megtanuljanak” látni. Nekik a legpraktikusabb lencse az egynapos használat után eldobható lencse, mert nem kell vigyázni rá, tisztán tartani.

A kontaktlencsék viselési ideje:

Még gondos kezelés mellett is ajánlott rendszeresen cserélnia lencséket, hogy megakadályozzuk a lerakódásokat és szennyeződéseket, melyek növelik a szem fertőzésének kockázatát.

Napi lencsék: egy napi használat után kidobandó

Két hetes lencsék: ezeket kétheti használat után kell kidobni és csak nappali viselésre alkalmasak

Havi lencsék: Ezeket havonta kell cserélni és nem csak nappali viselésre alkalmasak

Tervezett cseréjű lencsék: Havonta, háromhavonta akár évente cserélendő. Ezek napi 8-10 óra viselési idejű lencsék


A kontaktlencséket anyagukat tekintve három csoportra oszthatjuk:

A kemény lencsék anyaga a PMMA, ismertebb nevén plexi. Ezek a lencsék ma már ritkán használatosak.

A lágy lencsék zselészerű, magas víztartalmú műanyagból készülnek, ezek a leggyakrabban felírt típusok. Alig nagyobbak a használók íriszénél.

A légáteresztő vagy más néven félkemény lencsék szilárd vízmentes, porózus szerkezetű műanyagból készülnek. Mióta megjelentek a szilikon-hidrogél lencsék, a legtöbb szemészorvos ezt ajánlja pácienseinek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.