A vitiligo, más néven pigementhiány

A pigmenthiány lényegében azt jelenti, hogy a bőr foltokban kezd világosodni. Dr. Varju Gábor bőrgyógyász erről az autoimmun folyamatról beszélt a Csak csajok műsorában.

A vitiligo (Leucopathia acquisita) egy szerzett idiopatikus rendellenesség, ahol hiányoznak a működő melanociták. Az átlagos életkor, amikor előjön, 20 év. A leggyakrabban érintett testrészek az arc, a kézfej, a hónalj, a köldök és az alsó végtagokon a sípcsont feletti bőr.

Az érintett bőrfelület általában fehér hatást kelt, konvex élei vannak, és változó számban és kiterjedésben lehet jelen. A vitiligo oka ismeretlen, a betegség jelenleg nem gyógyítható, csak kezelési módszerek léteznek.

Más miatt is lehetünk foltosak

„A vitiligo a szerzett pigmenthiány egyike, ami a legismertebb.” – kezdi Dr. Varju Gábor bőrgyógyász„Evvel szoktunk a legtöbbet foglalkozni. Létezik persze számos más ilyen betegség is.” A leggyakoribb bőrbetegség a pikkelysömör gyógyulása után is visszamaradhatnak világos foltok. Az ekcémás, de gyógyuló félben lévő kisgyermekek bőrén is megjelenhet pigmenthiányos terület. Ezek a foltok spontán repigmentálódhatnak, vagyis a bőr visszanyeri a saját színét.

Mindenkit érinthet

A pigementhiány az egész világon előfordul, mindkét nemet egyaránt érintő probléma. Lényegében arról van szó az esetében, hogy a bőrben kezdetét veszi egy autoimmun folyamat. Ennek a következtében a szervezet ellenanyagot termel a festékanyaggal szemben. Ekképpen jól körülhatárolt, fehér foltok jelennek meg a testünkön.

Ha az okokat kutatjuk, akkor legtöbbször valamilyen szervi bajra vagy gyulladásos folyamatra kell gondolnunk. Ezek ugyanis előhívhatnak akár felnőtt korban is pigementhiányos foltokat.

„A vitiligonál a fő probléma, hogy ezek a területek egyre jobban nőnek, egyre nagyobb testfelületet terítenek be a pigment nélküli bőrfelületek.” – folytatja Varju doktor – „Sajnos, a spontán visszafejlődés nagyon ritka. Kezelésre van szükség, de a kezelés csak akkor hatásos, ha megtaláljuk az okot.”

Lehet tünet is

Valójában a vitiligo egy-egy betegség bőrtünete lehet, ami sajnos nem múlik el, de ma már kezelhető. Pl.: speciális fénykezelésekkel, ami csak a foltot érinti. Létezik még a túlfokozott pigmentműködés is. Ebben az esetben jelennek meg a sötétbarna foltok. Ezeknek is lehet belső oka vagy akár az UV fény miatt is előjöhetnek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.