A reflux megoldás a savgátlás és a pszichoterápia

Az egyszerű gyomorégéssel könnyen összekeverhető reflux betegségről, tüneteiről, kezeléséről Dr. Lásztity Natália gasztroenterológus szakértő beszélt a Reggeli műsorában.

„A reflux gyakorlatilag a visszaáramló savas gyomortartalom, ami feljön egészen a nyelőcsőig. Vagyis a nyelőcső alsó záróizma nem működik megfelelően, így a gyomorba lévő tartalom visszakerül a nyelőcsőbe és irritálja a nyálkahártyát.” – magyarázza Dr. Lásztity Natália gasztroenterológus.

A reflux nem összetévesztendő a csuklással, büfögéssel, gyomorégéssel. Mivel reflux esetén, gyomortáji fájdalmat érzünk – ami a nyelőcső alsó harmadát érinti – nagyon nehéz megkülönböztetni az egyéb gyomorbetegségektől, gyomorégésektől. Emellett a tünetei lehetnek böfögés valamint a záróizmok rendellenes működése vagyis a csuklás is. A szúró mellkasi fájdalom, gyomorszáj-táji fájdalom, esetleg émelygés. Olykor a gyomortartalom feljön a torokba, szájba, ahol savas, keserű ízt okoz.

Orvoshoz akkor kell fordulni, amikor a tünetek nem hetente, hanem naponta többször előfordulnak. Az egyik legfontosabb jel, ha az éjszaka folyamán arra ébredünk, hogy ég a gyomrunk. Ez az úgynevezett saváttöréses éjszakai reflux.

A reflux népbetegség, aminek nem csak szervi oka lehet?

A statisztikák azt mutatják, hogy a magyarok 20-40%-át érinti, de a Lásztity doktornő tapasztalatai szerint az enyhe reflux előfordulása túlhaladja az 50%-ot is. Fokozottan veszélyeztettek azok, akik genetikailag hajlamosak a betegségre, valamint akik stresszes, egészségtelen életmódot folytatnak. Megelőzésében fontos szerepe van a helyes táplálkozási szokások kialakításának. Kerülni kell a gyomorégést okozó zsíros ételek, csokoládé, fűszerek, tea, kávé, gyümölcslevek fogyasztását.

A Nem CSak csajok vendége Dombovári Vanda arról érdeklődött, hogy állhat-e a reflux hátterében valamilyen pszichoszomatikus előzmény. Lásztity doktornő szerint bizonyos faktorok, mint például a magas stressz lehet a reflux oka. A különböző hormonális és idegrendszeri tényezők is szerepet játszhatnak.

„A fokozott pszichés stressz fokozott savtermelést okoz, és lazíthatja a záróizomzatot. A másik tényező az életmódunk. A dohányzás,az  alkoholfogyasztás, a rendszertelen és a rossz összetételű étkezés.” – válaszolt a szakértő. Ilyenkor elképzelhető, hogy a betegség csak átmeneti, ami pszichoterápiával kiküszöbölhető.

A savgátlás a megoldás

Fontos, hogy orvoshoz forduljunk, akkor főleg, ha már súlyosak a tünetek és más problémák is kialakultak. Ilyen lehet a krónikus fül-orr-gégészeti problémák, az asztmás tünetek, krónikus köhögés vagy a nagyon erős fájdalom. Ilyenkor mindenképpen a gyógyszeres kezelés javallott, aminek lényege a savtermelés csökkentése. Súlyosabb esetben olyan gyógyszerek alkalmazása, ami a nyelőcső és a gyomor ürülését fokozza.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.