A reflux egy életre szól?

Valóban veszélyes betegség a reflux? Ha igen, miért az? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Dr.Vághy Bea neurológussal a Csak csajok műsorában.

Érdemes két dolgot elkülöníteni: van a reflux, amikor a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, ez normál körülmények között is előfordul, illetve van a reflux betegség, amely következtében a nyelőcsőben valamilyen gyulladás, morfológiai elváltozás alakul ki, amely fájdalmas tünetekkel jár.

"Az alptünete a gyomortáji égő érzés és a savas felböfögés." – magyarázza Dr. Vághy Bea neurológus – "Egyes esetekben ez a savas gyomortartalom krónikus hangszalag gyulladást okoz és rekedtséget, így a páciens elsősorban a fül-orr-gégészetre kerül. Van olyan eset, amikor ez éjszaka belélegezve aszmás rohamot vált ki. Ilyenkor a tüdőklinikár lerülhet."

A reflux betegség a vékonybél és a gyomornedv nyelőcsőbe való visszajutása a nyombél, a gyomor, a gyomorszáj, és a nyelőcső mozgászavara miatt. Panaszait részben az emésztőnedvek rossz helyre kerülése, részben maga a mozgászavar okozza. A probléma már kisgyermekkorban is kialakulhat.

Mik lehetnek az okai?

Pontos kiváltó oka nem ismert. A tünetek gyakoriságát fokozhatja súlygyarapodás, terhesség is. Bizonyos ételek, például fűszerek, kelt tészta, nyers gyümölcs, csokoládé, alkohol, paradicsom, zsíros ételek, illetve lefekvés előtti étkezés is fokozhatja a panaszok jelentkezését, és annak intenzitását.

Ezen kívül közismert az is, hogy a stressz állapot is fokozhatja a betegség tüneteit. A reflux betegség tünetei nagyon sokrétűek. Érzékelhetünk ugyanis elhúzódó rekedtséget, köhögést, viszketést, horkolást, nyelvégést, mellkasi fájdalmat, böfögést, hányingert, has puffadást, alvászavart.

Jönnek a kísérő betegségek is

A betegség kialakulása esetén, esetleg más „kísérő” betegségek tünetei is jelentkezhetnek, mint például, gégegyulladás, asztma, nyelőcsővérzés. A betegség kialakulását megelőzni nem tudjuk, de a szövődményeket ki lehet védeni. A megfelelő diétával, étkezéssel a panaszok gyakoriságát, és a gyógyszermennyiséget csökkenteni tudjuk. A reflux betegség többnyire egy életre szóló probléma, melynek lezajlása hullámzó. Gyakran tartós, vagy ismételt gyógyszeres kezelést igényel.

Forrás: