A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigy fontos szervünk. A pajzsmirigy megbetegedései (alul vagy túlműködése, megnagyobbodása) komoly egészségügyi problémákat eredményezhetnek.

Egyre több pajzsmirigy beteget szűrnek ki – mondta Dr. Szintyné Dr. Szőczei Beáta endokrinológus. A betegség nőknél gyakrabban előfordul és furcsa mód az egyre fiatalabb korosztályokra jellemző a probléma. Többnyire változókorú hölgyeknél diagnosztizálják, de megnőtt a terhesség alatt kialakult pajzsmirigybetegségek száma is. A gyakoriság okára nincs konkrét magyarázat.

A pajzsmirigy szabályozza a jód, a fehérje és zsír anyagcserét. A pajzsmirigy fontos szervünk, mivel szervezetünkben valóban nagyon komoly problémákat okoz, ha túl, vagy alul működik.

A pajzsmirigy számos hormon-termelő (belső elválasztású) mirigyünk egyike, mely a pajzsmirigy-hormonokat termeli, és juttatja a véráramba A pajzsmirigy-hormonok a szervezet összes sejtjének aktivitását szabályozzák, a sejtek oxigénfelvételét segítik elő.

A pajzsmirigy alulműködésének tünetei: fokozott hízékonyság, kardiális (szívvel kapcsolatos) probléma, alvászavar.

A pajzsmirigy túlműködésének tünetei: fogyás, fokozott izzadás, nyugtalanság, hasmenés.

Mely tünetekkel forduljunk orvoshoz?

A betegség kezdetén a beteg sokszor nem is érzékeli a problémát, mivel a betegség nem okoz kifejezett panaszokat. A pajzsmirigy problémákat jelezheti a fokozott idegesség és szívdobogás, alvásproblémák. A betegség valójában egy orvosi vizsgálat során kiszűrhető. A továbbiakban endokrinológiai vizsgálatok során állítják fel a pontos kórképet.

Vérvétellel egy úgynevezett TSH-t, azaz tireoidea-stimuláló hormont szűrnek. Ez a hormon nem a pajzsmirigy hormonja. A TSH az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődő hormon, mely szabályozza magát a pajzsmirigyet. A pajzsmirigy egy un. neuroendokrin (idegi és hormonális) szabályozás alatt áll. Ez az egyetlen hormon gyakorlatilag, melyet a háziorvos is szűrhet, ezért a pajzsmirigy problémák valamelyest már az alapellátás szintjén is szűrhetőek.

Van-e hormonális kezelése kívül más megoldás?

Egész szervezetünket a neuroendokrin rendszer szabályozza, tehát hormonok szabályozzák. Laikusok számára már maga a hormon szó rossz érzést vált ki, holott ha nincs a szervezetünkben, az valóban nagy problémát jelent. A betegséget többnyire hormonokkal lehet kezelni, amitől nem kell megijedni, ugyanis az orvos azt pótolja, ami hiányzik a szervezet normál működéséhez.

Természetesen, ha a pajzsmirigy megbetegedéseket nézzük, akkor nem csupán túl és alulműködésről lehet szó. Van, amikor a pajzsmirigy megnő, ekkor akár gyógyszeres kezeléssel is gyógyítható a betegség.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.