A női szeszély – a hormonszintekről

Manapság már nagyon sokféle hormont ismerünk. A nők esetleges „hisztijének” hátterében azonban főként két hormon az ösztrogén és a progeszteron áll, magyarázta Dr. Kisfalvi István szülész-nőgyógyász a Csak csajok műsorában.

„A frigiditás hátterében főleg pszichés okok vannak, nem hormonok.” – kezdi Dr. Kisfalvi István szülész-nőgyógyász – „Manapság több mint kétszázféle hormont ismerünk. A nőknél két nagy csoport van az ösztrogén és a progeszteron, amiket a petefészek termel.”

Az ösztrogén

Az ösztrogén, vagy tüszőhormon szteroid vegyületek kombinációja. Ez a legfontosabb női nemi hormon. A név az oestrus (nőstény állatok termékeny életszakasza) és a -gén (generálás, létrehozás) szavakból tevődik össze. Az ösztrogént szájon keresztül szedhető fogamzásgátlókban, menopauza utáni nők ösztrogénpótlása céljából és transzszexuális nők hormonkezelése céljából alkalmazzák.

„A hormonokat nagyon sok minden befolyásolja. A belső elválasztású mirigyek oda visszahatnak egymásra.” – folytatja Kisfalvi doktor – „Az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy és a petefészek is befolyásolják a hormonális ciklusokat.” A felszabadult és gátolt hormonok működésbe lépnek az által indul be a peteérés, ami termeli a tüszőhormont. Mikor újabb hormonszint változás áll be kialakul a sárgatest hormon vagyis a progeszteron.

A progeszteron

A progeszteron más néven sárgatest hormon – amelyet időnként a terhesség hormonjának is neveznek – alapvető fontosságú a várandósság sikeres létrejöttében. A méhnyálkahártya a progeszteron hatására válik rá alkalmassá, hogy az embriókezdemény beágyazódhasson. Ha a terhesség bekövetkezik, a sárgatest  továbbra is fennmarad, és hormonjaival védi a méhnyálkahártyát és akadályozza a méhizomzat összehúzódásait.

Tényleg a hormonszint ingadozás miatt szeszélyesek a nők?

A válasz tehát lényegében igen. Elsősorban az ösztrogén hormonszint ingadozásának köszönhető, a nők hangulatának, érzelmének váltakozása. Ilyenkor senki és semmi nem tud segíteni. Nem segít a jó szó, sem a kedvesség, sokan a szexet is elutasítják.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.