A méregtelenítés alapjai

Oláh Ibolya dietetikus beszélt a méregtelenítés fontosságáról és módszereiről a Reggeli műsorában.

Eredetileg a testünkbe került méreganyagok az anyagcsere folyamatok során távoznak a szervezetünkből. A méreganyagok kiválasztásában nagy szerepet játszanak a méregtelenítő szerveink: veséink, a májunk, a tüdőnk, a beleink és a bőrünk is. Abban azonban, hogy öntisztító szerveink maradéktalanul el tudják látni feladatukat, alkalmanként segítségre szorulhatnak.

A legfontosabb, amit tehetünk, hogy időről-időre gondoskodunk olyan csökkentett terhelésű, méregtelenítő napokról (kúra esetén felügyelet mellett hetekről), amikor lényegesen kevesebb méreganyagot juttatunk a szervezetünkbe. Minden gyümölcs-, tisztítótea-, vagy vízböjt kúra célja, hogy a fokozott folyadék és a csökkentett méreganyag/táplálék bevitellel segítse a testünket az öntisztulásban.

Az ünnepeket előkészítő tradicionális böjtöket már nagyon kevesek tartják, pedig a régi böjttel kapcsolatos népszokásokat talán nem is tudatosan, de szervezetünk méregtelenítése céljából alkalmazták. Javasolt évente legalább kétszer, ősszel és tavasszal besegíteni szervezetünk munkájába. Ha szükségét érezzük, méregtelenítést gyakrabban is végezhetünk, ízlésének és egészségi állapotának megfelelően.

Fontos letisztázni, hogy a méregtelenítő kúra kifejezetten fogyókúra céljából nem használható. Oláh Ibolya így fogalmazta meg a méregtelenítés szerepét: „előkészíti a terepet, megtisztítja a szervezetet, felszabadítja a méreganyagokat, amelyek a zsírszöveteinkben rakódtak le. Ezáltal könnyebben fogyhatunk a későbbiek során..”

A méregtelenítés is többféleképpen kivitelezhető:

A bőr szaunával, a vesék a megnövelt folyadékbevitellel, a máj a túlzott mennyiségű és megterhelő táplálékok megvonásával, a belek rostpótlással és az emésztési folyamat serkentésével, a tüdő pedig a friss levegőn végzett testmozgással méregteleníthető a legegyszerűbben.

A legkedveltebb méregtelenítési módszer mégis az ivólé böjt, amelyet végezhetünk gyümölcslevekkel, turmixokkal, teákkal és tiszta vízzel, kapszulákkal is, de ennek vannak jóval szelídebb változatai is.

Tiltott méregtelenítés

Sokan vannak, akik érzik, hogy szervezetüknek szüksége lenne a „megtisztító” méregtelenítésre, de valamilyen egészségügyi probléma, betegség miatt nem tudnak léböjt kúrákat tartani. A komolyabb méregtelenítő kúrák során ugyanis újra felszabadulnak a lekötött méreganyagok, és az érzékenyebb, vagy beteg szervezetet ez túlságosan megterhelheti.

Ez a probléma főleg a nagyon fiatal gyermekeket és az idősebb beteg embereket érinti. De a szoptató kismamáknak is tilos az intenzív méregtelenítés, mert a felszabaduló méreganyagok bekerülhetnek az anyatejbe is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.