A legfontosabb szülési körülmények

Dr. Csermely Gyula szülész nőgyógyász a szülés leglényegesebb körülményeiről beszélt az Reggeli műsorában.

Minden nő életében az egyik legmeghatározóbb pillanat a szülés. Fontos, hogy mind az anya, mind a baba biztonságban legyen. Minden nőnek van egy elképzelése a szülés folyamatáról, hogy miként, milyen körülmények között szeretné világra hozni gyermekét. Ez az elképzelés az anya és az újszülött érdekeit egyaránt szem előtt tartsa. – vallja Dr. Csermely Gyula, szülész-nőgyógyász. Vannak, akik kifejezetten a medicinális szülészetet részesítik előnyben, még mások a minden beavatkozástól mentesen szeretnének szülni. Néhány országban a szülő nő kérése szerint zajlik a szülés, ám a legtöbb helyen a szakértő javaslatát mérlegelve.

A fokozott szorongás miatt ragaszkodnak leginkább a terhes anyák a császármetszéshez, ám vannak olyan szülő nők, akik mindenképpen a legtermészetesebb módon, beavatkozás nélkül szeretnék megszülni gyermeküket. Ez a két véglet egyre gyakoribb és eközött a két véglet között kell a szülésznek az anya és a születendő gyermek biztonsága érdekében balanszírozni. Attól függően, hogy valaki otthon akar szülni, vagy kórházban egy igénye a biztonságon kívül bizonyosan van, hogy odafigyeljenek rá, ezt egy szülésznek nem szabad elfelejteni. Meg kell beszélniük a kismamák szüléssel kapcsolatos félelmeit.

A jelenlegi törvényi szabályozás a szakértő szerint a lehető legkockázatmentesebbé teszi az otthonszülést. Ezzel együtt változatlanul úgy gondolja, hogyha valamit szabályoznak, akkor az attól még nem lesz veszélytelenebb.

Szandi elmondása szerint semmiképp sem szeretne otthon szülni, mert szüksége van arra, hogyha bármilyen probléma lépne fel a szülés közben, azonnal orvosolni tudják azt. Nem is elsősorban maga miatt, hanem a gyermeke egészsége miatt fontos ez számára. Sosem tudná magának megbocsájtani, hogy amiatt, mert ő otthon akart szülni, emiatt baja esne gyermekének.

Keleti Andrea is édesanya, aki átesett egy komoly, komplikációktól nem mentes, de szerencsére pozitív kimenetelű szülésen. Természetes módon próbált megszületni a kislánya, ám 12 óra vajjúdás után megállt a baba szívhangja. Utólag kiderült, hogy ennek oka az volt, hogy kétszer a pici nyaka és egyszer a lába köré tekeredett a köldökzsinór, így újra kellett éleszteni. Ha nem egy felszerelt kórházban zajlott volna a dolog, talán nagyobb baj is történhetett volna.

Bódi Margó mindkét gyermekét hagyományosan szülte, szerencsére semmilyen komplikáció nem lépett fel a szülés közben. Úgy véli, hogy a mostani fiatal nőknek nehezebben megy a szülés és mivel nem szeretnék átélni a szülés fájdalmát, ezért a könnyebb megoldáshoz, a császármetszéshez fordulnak, érzéstelenítéshez fordulnak. Többek között azt sem érti, hogy a szülés folyamatát fájdalommentesen hogyan tudja átélni egy anya. Ám nem csak az anyákat okolja a fájdalommentes, olykor sürgetett szülések miatt, hanem az orvosokat is, akik szerinte olykor a szülést szándékosan gyorsítják meg, hogy szabadságuk ideje ne csorbuljon.

Dr. Csermely Gyula szerint helytelen gyakorlat, hogy az orvos saját elfoglaltsága miatt végez császármetszést. Ő az első konzultáció alkalmával elmeséli, kb. 95% esélye van annak, hogy jelen lesz a szülésnél, ám nem az ő személye határozza meg a szülést, így ha valamilyen oknál fogva nem lehet jelen a szülésnél, akkor is gondoskodik arról, hogy az gyermeket szakértő kezek között születhessen meg. Semmi nem fontosabb ugyanis annál, hogy a gyermek egészséges legyen és biztonságos körülmények között jöjjön világra.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.