A kézmosás is elég egy járvány ellen?

Tóth Krisztina az e-coli baktérium okozta járvány okán az élelmiszer-biztonságról és az alapvető higiéniáról beszélt a Reggeli műsorában.

Az uborkán már túl vagyunk, a paradicsomot és a salátát is kizárták a hasmenéses járványt okozó zöldségek sorából. A legutóbbi hírek szerint a csírákon találták meg a mutáns kóli baktériumot. Az még nem tisztázott, hogy a mag vagy az öntöző víz volt a fertőzött esetleg a már megfertőződött személyek terjesztették a baktériumot. Bár Magyarokérszágra nem került a fertőzött élelmiszerekből a baj forrásának kikiáltott zöldségek kereslete erősen megcsappant.

Tóth Krisztina a Mikróbaj Élelmiszer-biztonsági Egyesület elnöke a Németországi járvánnyal kapcsolatban szeretné felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára. Mivel a megfelelő higiéniai szabályok be nem tartásának következményében terjed a járvány Tóth Krisztina ennek fontosságára szeretné felhívni a figyelmet.

Az élelmiszer-biztonsági hiányosságokból adódó betegségek 86%-a a háztartásokban történik, méghozzá a legegyszerűbb módon. Nevezetesen, hogy nem mosunk kezet. Az ilyen fajta fertőzések elkerülhetetlenek, de tehetünk az ellen, hogy minél ritkábban essen meg.

Különbséget kell tenni kézmosás és kézfertőtlenítés között. Az sem mindegy, hogy hogyan tároljuk az ételeinket. Az alapanyagokat és a kész termékeket mindig jól elkülönítve kell tárolnunk. VV Béci felvetésére miszerint már nem elég az, ha csak megmossuk a gyümölcsöt, de meg is kell hámozni Tóth Krisztina helyeslően bólogatott. Sajnos ma már egy olyan világban élünk, hogy nem csak a gyermekeink, a családunk biztonságára kell törekednünk, hanem az ételünkére is.

Nagyon fontos az is, hogy a különböző alapanyagokat elkülönítve kezeljük. Nem szabad egyszerre felvágni a nyers zöldségeket a húsokkal. Más deszkán más késsel kell felvágni a már megmosott és a mosatlan élelmiszereket. Annak nem szabadna előfordulnia, hogy egyszerre pucolom a krumplit és darabolom a csirkét. Az eszközöket is fertőtleníteni kell. Bizony nem árt még a banáni is megmosni.

Sokunknak az volt természetes, ha a piacon a gyümölcsök között válogatva megkóstoltunk mindent a megvétel előtt. Ezzel nem is volt semmi gond, mert bizonyos fajtájú, mennyiségű kórokozókkal együtt nőttünk fel. Tóth Krisztina szerint azt kell elfogadnunk, hogy ezek a kórokozók megváltoztak és sokkal agresszívebbek lettek. A környezetünk elszennyeződött és ezt tudomásul kell vennünk.

Az is nagyon fontos, hogy ne csak mi de a gyermekeink is tisztában legyenek az alapvető szabályokkal. Ennek érdekében, az egyesület oktatásokat is tart az alapvető higiénia tárgykörében. Arra is irányult már kezdeményezés, hogy ezeket a „felvilágosításokat” beépítsék az iskolai oktatásba is. Nem kell, hogy tisztaságmániások legyünk, nem kell túlzásba vinni semmit, de oda kell figyelnünk, mert egy olyan járvány lehet a vége, mint ami most is kialakult.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.