A kávénak igenis vannak pozitív hatásai

Molnárné Bíró Erzsébet, táplálkozás specialista a kávé pozitív hatásairól beszélt a Csak csajokban.

A kávé koffein tartalma abszolút nem vészes – vallja Molnárné Bíró Erzsébet. Nagyon kevesen tudják, hogy a kávé koffeintartalma az étcsokoládéval megegyező. Amennyiben mértékkel fogyasztjuk mindkettőt, úgy egyik sem árthat egészségünknek. A Magyarországon elfogadott általános irányelv napi 2-3 csésze; ekkora mennyiség jótékony hatású lehet az egészségi állapotra. Nemzetközi kutatási eredmények viszont felvetik az ennél nagyobb, napi 3-5 csészényi kávé elfogyasztásának táplálkozási előnyeit.

A kávé pozitív élettani hatásait a benne levő nagy mennyiségű antioxidánsnak (például fenoloid vegyületeknek, a polifenoloknak) köszönheti.

A kávéban található koffein idegrendszerre gyakorolt hatása szintén jól ismert. Javítja a reakcióidőt és a koncentrációs képességet, ugyanakkor késlelteti a kifáradást. Sokan a kávé addiktivitását a koffeinben keresik, pedig jóval inkább markáns ízvilága az, ami miatt kedvelő minden reggel felhörpintik megszokott kis adagjukat belőle.

Sokféle népi gyógymód, kulturális szokás kapcsolható a kávéhoz, ám már a tudomány is használja jótékony erejét, de nem feltétlenül szájon át kerül szervezetünkben. A Gerson terápia (kávé beöntés) alapja, hogy a koffein és a palmitátok (a kávéban található kémiai összetevők) szinergikusan stimulálják és tisztítják a májat és a vért. A beöntött folyadék belső izommozgást indít el, és ezzel együtt a "szemét" eltávozik a szervezetből.

Tehát a kávé önmagában nem kártékony, jóval inkább a kávé ízesítésére használt készítmények lehetnek egészségünkre ártalmasak, abban az esetben, ha folyamatosan ízesítünk velük. Sokan használnak cukrot a kávé édesítésére, amely a gyomrunkban ezt követően tovább erjed, legfőképpen az élesztő gombák hatására.

Igyuk tehát minél tisztábban, eredeti ízét megőrizve ezt a fekete nedűt!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.