A hátfájás testi és lelki okai

Sokan panaszkodnak háti fájdalomra, ennek okai fizikai és lelki tényezők is lehetnek. Kósa Attila masszőrt kérdezték a témáról a Reggeli műsorában.

A stresszes életmód, az ülőmunka általában mind hátfájdalomra ad okot. Akár egy rossz testtartás is komoly egészségügyi bántalmakat okozhat – mondta Kósa Attila, masszőr. Az ülőhely milyensége befolyásolhatja a testtartásunkat, például ha ülés közben a csípőnk lejjebb van, mint a térdünk, az komoly gerincbántalmakhoz vezethet. Egy kicsit keményebben párnázott szék, vagy kanapé, amely jobban alátámasztja a medencét, segíthet kivédeni a fájdalmat – ajánlotta a szakértő.

Az irodai munkát végzők, akik naphosszat a számítógép előtt ülnek a nyak és váll területére panaszkodnak leginkább. A hölgyek egyenes testtartásának legnagyobb ellensége a válltáska, amelyet mindig ugyanazon a vállon hordanak. Ez a megszokás 5-10 év múlva ferdülést okozhat. Ennek az az oka, hogy az izomzatunk próbál korrigálni. Gerincük ferdül, akár szabad szemmel is láthatóvá válik, hogy az egyik váll lejjebb van, mint a másik. Ez apró praktikákkal megelőzhető, például a válltáska váltott vállon való hordásával, napi gerinctornával.

A lelki problémák is megmutatkoznak testünkön. A kevés önbizalommal rendelkezők görnyedten járnak, előre ejtik a vállukat. A stressz leggyakrabban a váll görcsös tartásában, felemelésében mutatkozik meg. Ez a megfeszített vállizom, pedig komoly fájdalmakat okozhat gondterhelt gazdájának. Ábel Anita is hisz abban, hogy a lelki terhek bizony sokszor a hátunkat nyomják.

A munkát megszakíthatjuk rövid testmozgással: fejkörzéssel, vállkörzéssel és a kávészünetek közben apró nyújtógyakorlatokat is végezhetünk. Ezzel sokat segíthetünk a keringésünk helyreállításában.

A mindennapi torna, az intenzív sport és a masszázs megelőzheti a problémákat, vagy enyhítheti az izomfájdalmat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.