A hasfájás okai

A hasfájásnak számtalan oka lehet. Sokszor könnyű megoldani a helyzetet, ám vannak súlyos hasi problémák, melyekkel azonnal orvoshoz kell fordulni.

A hasi fájdalom nagyon gyakori panasz és minden életkorban előfordulhat. A differenciál diagnózis felállításának segítségére lehet: hogyha tudjuk a fájdalom hol jelentkezik, milyen az intenzitása és milyenek a kísérő tünetei.

A hasat négy részre osztjuk:

Jobb felső kvadráns szervei: máj, epehólyag, gyomorkapu, nyombél, a hasnyálmirigy feji része, jobb mellékvese, jobb vese egy része, vastagbélszakaszok

Bal felső kvadráns szervei: máj bal lebenye, lép, gyomor, hasnyálmirigy teste, bal mellékvese, bal vese egy része, vastagbélszakaszok.

Jobb alsó kvadráns szervei: jobb vese alsó része, vakbél, féregnyúlvány, vastagbél egy szakasza, húgyhólyag.

Nőknél: petefészek, petevezeték, méh

Férfiaknál: jobb oldali ondózsinór, jobb oldali húgyvezeték.

Bal alsó kvadráns szervei: bal vese alsó része, szigmabél, tágult húgyhólyag

Nőknél: petefészek, petevezeték, méh

Férfiaknál: bal oldali ondózsinór, bal oldali húgyvezeték.

A vakbél fájdalom igen gyakori félelem, melytől maga a műsorvezető Keleti Andrea is tart. A vékonybél és a vastagbél átmeneténél helyezkedik el a féregnyúlvány, amellyel kapcsolatos fájdalomérzet egyénenként eltérő lehet. Kezdetben tompa fájdalomról beszélünk, mely később élesedik. Laikus öndiagnoszták számára idősebb nőknél a jobb oldali petefészek fájdalmával téveszthető össze. A vakbélfájdalom mindenképpen orvosi megfigyelést igényel és olykor csakis a műtét szünteti meg.

Dr. Cvetkov Márta foglalkozás egészségügyi orvos szakvéleménye szerint, nem csupán banális dolgok állhatnak a hasi panaszok hátterében, hanem komoly problémák is. Ha a has tájéki fájdalom erőteljes, hirtelen vagy éppen egyre intenzívebb panaszokról van szó mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Gyermekeknél és időseknél akár a hasmenés és a hányás is – melyek gyakran előforduló, rendszerint könnyen kezelhető betegségek – olyan erőteljes lehet, hogy kiszáradáshoz vezethet, így ha a szájon át történő folyadékpótlás nem kivitelezhető, akkor mindenképpen szükséges a kórházi ellátás.

Dr. C. Molnár Emma pszichoterapeuta már kisgyermekkortól fontosnak tartja, hogy megtanuljuk a fájdalom pontos leírását, körülírását. Ezzel segíthetjük a minél pontosabb és gyorsabb orvosi diagnózis megszületését.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.