A felelőtlen kamasz-szex következményeinek kezelése

A tinik szexuális élete egyre veszélyesebb. A partnerek sűrű cseréje és a helytelen védekezés súlyos következményekkel járhat.

A felelőtlen szexuális együttlétnek több súlyos következménye lehet. Vannak gyógyítható megbetegedések, ám sajnos vannak olyanok, melyeket, ha nem időben és eléggé körültekintően kezelnek, akkor visszafordíthatatlan következményei (pl.: meddőség) is lehetnek. Olykor pedig a terhességgel is szembe kell néznie a fiataloknak.

Szexuális úton terjedő betegségek

A 15-19 év közötti korosztály a legveszélyeztetettebb a szexuálisan terjedő betegségek terén. Az orvostudomány több mint 250 féle szexuális úton terjedő betegséget ismer. A szexuális úton terjedő betegségektől leginkább a monogám párkapcsolatban élők és a biztonságos szexet leginkább szem előtt tartók védettek.

shutterstock_27542947

Az esetek túlnyomó részében a bakteriális (Gonorrhea, Chlamydia, Kismedencei gyulladás, szifilisz, hüvelyi bakteriális és gombás fertőzés, Trichomoniasis), vírusos (Genitális herpeszek, HPV, AIDS) vagy parazita kórokozók szexuális érintkezéssel terjednek. Néhány megbetegedés krónikus fertőzés, de ha időben diagnosztizálják, az a gyógyulási időt lerövidítheti, a gyógyíthatóság lehetőségét pedig erősíti.

A kismamaság elleni teendők

Amennyiben a felelőtlen együttlét egy nem kívánt terhességet eredményez, abban az esetben az idő a legfontosabb tényező.

Az esemény utáni tablettát a védekezés nélküli szexuális élet után 72 órával bevéve meglehetősen jó hatékonysággal kivédhető a nem kívánt terhesség. Ha a hormonális sürgősségi fogamzásgátlás nem történik meg, akkor a továbbiakban mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

shutterstock_116013071

A terhesség megszakadását abortusznak vagy vetélésnek nevezzük, ha abból élő magzat nem jött a világra. Eredete szerint: spontán abortuszt (betegség, rendellenesség következményeként történt vetélés) és művi abortuszt (terhesség megszakítást, azaz interrupciót) különböztetünk meg. A nem kívánt terhesség megszakítása a törvényi szabályozás szerint a terhesség 12. hetéig, illetve kiskorúaknál a terhesség 28. hetéig történhet. 18 év alatt, szülői beleegyezés szükséges az abortuszhoz. A terhességmegszakítás Magyarországon nem ingyenes. Az egyéb orvosi indikációk miatt történő terhességmegszakítás más elbírálás alá esik.

A terhességmegszakítás komoly döntés, mely egyáltalán nem veszélytelen. Testi és lelki szövődményei egyaránt lehetnek. Fontos tehát a biztonságos szex, és az ezt megelőző szexuális felvilágosítás, mely eredhet szülőtől, érett barátoktól és szakembertől.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.