A babáknak is lehet szürkehályoguk?

Bár a szürkehályog időskorban jellemző leginkább, sajnos gyermekeknél is előfordul. Dr. Bálint Beáta szemész szakorvos mondta el a Csak csajok műsorában, hogy miről is van szó.

A szürkehályog a szemlencse állományának bizonyos fokú, akár teljes elszürkülését jelenti. Az áttetszőség megszűnése megakadályozza, hogy megfelelő fény jusson a külvilágból a szem belsejébe, a retinára, így homályos látás alakul ki. Szürkehályog alatt a szemlencse elhomályosodását értjük, mely a gyermekkori gyengénlátásos esetek körülbelül 10%-át okozza.

„Születhet úgy gyermek, hogy szürkehályog van a szemén, de rendkívül ritka betegségről van szó.” – kezdi Dr. Bálint BEáta szemész„Tízezer újszülöttből háromnál látunk ilyen elváltozást, amit a terhesség első hat hetében kapott fertőzés okozott.”

Ez is vitás téma

Dr. Bálint Beáta szerint ez egy mai napig vitatott téma a szemészek körében, ugyanis sokan amellett vannak, hogy a kisbabát mindenképpen műteni kell, vannak olyan szakértők azonban akik más alternatív gyógymódokat javasolnak a gyógyításra.

A betegség gyógymódja tehát lehet a műtét, melynek során a szemlencse állományát eltávolítják a tokból, és a legtöbbször műlencsét is beültetnek. A műtét időpontjában meghatározásra kerül a szem hossztengelye és a szaruhártya görbületi sugara. A gyermek szemének a hossztengelye azonban folyamatosan növekszik. Ezen adatok alapján, valamint a gyermek életkorát figyelembe véve történik a műlencse törőerejének meghatározása.

Mik a tünetek?

A homályos látás az első tünete, olyan, mintha piszkos ablakon néznénk keresztül. Szürkületben csökken a látásélességünk, erősebb szemüvegre van szükségünk, kialakulhat kettős látás és erős fény hatására szemünk káprázik.

Forrás: