3 óriási tévhit a babaekcémáról

A kisgyermekkori ekcéma tüneteiről, megelőzéséről és néhány tévhitről beszélt Dr. Nagy Katalin a Nem Csak Csajokban.

Az ekcéma a leggyakoribb csecsemőkori bőrbetegség, a bőr felszínes gyulladása, mely bőrpírral, hólyagokkal, nedvedzéssel, hámlással és viszketéssel jár. A betegség rendkívül kellemetlen a babának, ráadásul az ekcémáról kialakult tévhitek még a kezelést is sokszor megnehezítik.

1. tévhit: A babapopsi kenőcs a legjobb az ekcéma elmulasztására

Dr. Nagy Katalin bőrgyógyász szakvéleménye szerint, amit semmiképpen nem szabad tenni: babapopsi kenőccsel ápolni a száraz területet. Ennek oka, hogy a popsikenőcs amúgy is egy bőrszárító krém, így a tünetek csak rosszabbodnak tőle.

Az ekcémát olajjal kell ápolni, és vannak krémek is, melyek segítenek elmulasztani a kellemetlen bőrproblémát. Bőrgyógyász által felírt, természetgyógyászok által ajánlott készítményekkel egyaránt gyógyítható bőrbetegség az ekcéma. Nem kell megijedni tőle, általában elmúlik az otthoni kezeléstől.

2. tévhit: A gyermekkori ekcéma az ápolatlan gyermekek betegsége

A kisbaba korban leggyakrabban előforduló ún. endogén ekcéma vagy csecsemőkori atópia genetikai adottság, amely gyermekeknél figyelhető meg. Tehát ennek a típusú ekcémának nincs köze az ápoltsághoz, csupán a genetika a ludas.

A bőrgyógyász által említett jellemző tünetei: a kisbaba hajlataiban, könyökénél tapasztalható gyulladt, száraz, viszkető bőrfelület, valamint a hámló, piros arc. Az endogén ekcémában szenvedő gyerekek csak kis százalékánál marad meg ez a betegség felnőtt korra.

3. tévhit: Az ekcémát könnyen elkaphatjuk a babáktól

A közhiedelemmel ellentétben az ekcéma nem nevezhető fertőző betegségnek, főként nem a gyermekkori atópiás dermatitisz. Az ekcémának csak azon típusai fertőzhetnek, amelyek maguk is fertőzés útján jöttek létre. Ebben az esetben nem az ekcémát kaphatjuk el a közös törülköző vagy zuhanyzó használatával, hanem magát a fertőzést. Megoldás: a higiéné alapvető szabályainak betartása, az ekcémás bőrfelület szakember által javasolt ápolása és a közös helyiségek, illetve használati tárgyak rendszeres tisztítása.

Hogy a gyermek ne vakarja el a viszkető bőrfelületeket Dr. Nagy Katalin nem a kiskesztyűt ajánlja északára, hanem a gyermek kezének bekötözését. Ezzel a módszerrel hatékonyabban megakadályozható a felülfertőződés.

Forrás: