csigolyatörés

Fiataloknál többnyire nagyerejű sérülések, például magasból leesés és motorbalesetek, sportsérülések okozzák a gerincoszlop töréseit. Csontritkulásban szenvedő időseknél összeroppanásos gerinctörés alakulhat ki már kis sérülés, akár emelés, előrehajlás vagy rossz lépés hatására is. A henger alakú csigolyatest, mely a gerincoszlop teherbírását adja előrehajláskor, ék alakban roppan össze.

Panaszok. tünetek és kórisme

A csigolyatörés fájdalommal jár, mely álláskor, járáskor vagy hosszas üléskor erősödik. Ha az orvos megtapintja gerincet, a beteg nyomásérzékenységet jelez. Röntgennel megállapítható a törés, a gerinc stabilitása, és kizárható az esetleges rosszindulatú daganat. Mivel a gerincvelő és a gerincvelői idegek a gerinccsatornában helyezkednek el, megsérülhetnek, érzéskiesést és bénulást okozva. Az alsó végtagba sugárzó fájdalom, izomgyengeség és a záróizmok elégtelensége mind az idegsérülés jelei.

Idősekben a csigolyák összeroppanásos törése néha hirtelen és nagy fájdalommal, néha pedig tünetek nélkül jelentkezik. Mindkét esetben a gerinc előre görbülete (kifózis) és magasság csökkenés észlelhető. Ha az idők során több kompressziós törés alakul ki, a beteg több cm-rel is alacsonyabbá válhat, és púpos hátdeformitás jelentkezik, nem tud felegyenesedni.

Forrás: doktorinfo.hu

 

Forrás:

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.