Fogágybetegség: a fogak néma ellensége

A fogágybetegség, köznyelvi kifejezéssel fogínysorvadás Magyarországon népbetegségnek számít. Alattomos megbetegedés, mivel sokáig tünetmentes, és ha nem kezelik időben, a fogak elvesztését okozhatja. Öröm az ürömben, hogy ma már erre a problémára is létezik korszerű megoldás. 

A fogágybetegség vagy parodontitis Magyarországon népbetegség, a lakosság 80-85 százaléka szenved valamilyen szintű fogágybetegségben. 

Cikkünkben áttekintjük a fogágybetegség:

 • kialakulásának folyamatát (pl. ínygyulladás),
 • lehetséges kezelési módjait (pl. fogkő-eltávolítás, tasakkürett),
 • és hogy milyen megoldásokat kínál a modern parodontológia a fogágybetegség következtében kialakuló fogvesztés kezelésére (Straumann implantátum).

Fogínyvérzés, ínygyulladás, fogágybetegség

A fogágybetegség kialakulása a fogakra rakodó lepedékkel kezdődik. Amennyiben ezt nem távolítjuk el kellő rendszerességgel és alapossággal, a lepedékből fogkő keletkezhet. Maga a lepedék is a káros baktériumok táptalaja, a fogkőre pedig még inkább igaz ez. Ráadásul ez utóbbi érdes felületének köszönhetően tovább gerjeszti a lepedék- és fogkőképződést.

A fogkő egy fogorvosi rendelőben hatékonyan eltávolítható (például ultrahangos-fogkőeltávolítással). Ellenkező esetben gyakran ínygyulladás lép fel. Az ínygyulladás jellemzője az érzékeny, duzzadt íny és a fogínyvérzés, ami leginkább fogmosáskor jelentkezik. 

Szerencsére az ínygyulladás könnyen kezelhető és maradéktalanul helyrehozható. A kezeletlen ínygyulladás azonban egy idő után tovább terjed a szomszédos szövetekre – beleértve az állkapocs csontszöveteit is. Ekkor beszélünk fogágygyulladásról vagy fogágybetegségről. 

A fogágybetegségnek vannak tünetei, azonban a fájdalom nem tartozik közéjük. Ez egyrészt jó dolog, másrészt viszont nehezíti a betegség azonosítását. Ezért fontos, hogy odafigyeljünk az alábbi jelekre, és minél előbb orvoshoz forduljunk.

A fogágybetegség lehetséges tünetei:

 • kellemetlen lehelet
 • fogínysorvadás: az íny visszahúzódik,
 • a fogak és az íny között árkok, tasakok alakulnak ki,
 • a csontszövet bomlása, sorvadása,
 • mozgó fogak,
 • fogvesztés.

A fogágybetegség kezelése

A fogínygyulladással ellentétben a fogágybetegség teljesen nem fordítható vissza, azonban megállítható, tünetmentessé tehető. A hiányzó csontszövet csontpótlással pótolható, sőt, még a fogvesztésre is létezik korszerű megoldás. 

A kezelés első lépése az alapos és professzionális fogtisztítás, ami a már említett ultrahangos fogkő-eltávolítást is magában foglalja. Súlyosabb esetben ennél tovább kell menni, és az íny alatti területeket is ki kell tisztítani. Ekkor kerül sor a helyi érzéstelenítés mellett elvégzett tasakkürettre, ami az ínytasakok mélytisztítását jelenti. 

Sok esetben ez elegendő a gyógyuláshoz. Ha mégsem, egy szájsebészeti beavatkozásra, a nyitott kürettálásra kerül sor. Ha szükséges, csontpótló műtétre is sor kerülhet. 

A kezelés eredményeként a gyulladásos tünetek megszűnnek, a tasakok meggyógyulnak, a korábban esetleg mozgó fogak rögzülnek. 

Korszerű, kényelmes és tartós megoldás a foghiányra: a fogászati implantáció

Sajnos van rá példa, hogy a fogágybetegség következtében fellépő fogvesztést már nem lehet megakadályozni. A parodontológia fejlődésének köszönhetően azonban minden eddiginél korszerűbb módszerek állnak rendelkezésre a foghiány kezelésére. Ezek közül is kiemelkedik a fogászati implantáció. 

A fogimplantátum tulajdonképpen egy titániumból vagy valamilyen titánium-ötvözetből készült csavar, amely a foggyökeret pótolja. Erre kerül a kerámiából készült korona vagy híd, ami a fog íny feletti részének szerepét látja el. A fogimplantátumok nagy előnye, hogy a hagyományos fogpótlásoknál sokkal stabilabbak, tartósabbak, komfortosabbak. 

A fogimplantátumok közül is kiemelkednek minőségükkel és tartósságukkal a Straumann implantátumok. A svájci cég piacvezető a fogimplantátumok piacán, több szabadalom tulajdonosa, amelyek révén implantátumai az átlagot meghaladó tartósságot és kényelmet biztosítanak. Standard és Standard Plus implantátumait pedig kifejezetten fogágybetegségben szenvedő páciensek számára fejlesztették ki. 

A Straumann ráadásul:

 • minden kerámia-alkatrészre 5 év, 
 • minden fémalkatrészre 10 év
 • magukra az implantátumokra pedig örök (!) garanciát vállal. 

Nyilvánvaló, hogy a megfelelő szájhigiénia kialakításával és fenntartásával a legjobb megelőzni a fogágybetegség kialakulását. Ha pedig a betegség fellépett, minél előbb forduljunk orvoshoz, még mielőtt a legrosszabb, a fogvesztés bekövetkezne. A fogászati implantációra, bármennyire is praktikus megoldás, inkább valamiféle B-tervként tekintsünk a megelőzés mellett. 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.