Ezeket teheted az akné ellen házilag

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a pattanásos, aknés bőr „csak” a kamaszok problémája. Nem mintha nem lenne abban a korban ez elég nagy gond, de legalább ott a reménysugár, hogy majd egyszer kinőjük. Sajnos azonban nem mindenki növi ki, és sokaknak megmarad felnőttként is a napi küzdelem a kisebb-nagyobb pattanásokkal, mitesszerekkel.

Szponzorált tartalom

Kemikáliák hada – nem biztos, hogy ez a legjobb módszer

Természetes, hogy az ember – akár kamasz, akár már felnőtt – mindent megpróbál, hogy megszabaduljon ezektől a bőrhibáktól. A pattanás ősi ellenség, természetesen mindig a lehető legrosszabb időben szaporodnak el rajtunk, vagy jelenik meg egyetlen méretes példány egy igencsak feltűnő helyen. Ilyenkor hajlamosak vagyunk a fürdőszobaszekrényben található létező összes akné, pattanás elleni készítményt rákenni, hogy minél hamarabb eltűnjön – de lehet, hogy ezzel többet ártunk, mint használunk.

Fotó: 123rf.com

Egyszerre sokféle készítménnyel támadni nem biztos, hogy jó ötlet, mert nem tudhatod, hogyan hatnak egymásra, hogyan lépnek reakcióba. Jobban teszed, ha egyfélét választasz, például Bioderma termékeket, és ezekkel kezeled a problémás területet – persze csak azokkal, amik erre valók.

Ha azonban inkább kerülnéd a mesterséges készítményeket, és természetesebb módszerekkel próbálkoznál, néhány házi praktikát is bevethetsz annak érdekében, hogy megszabadulj a zavaró pöttyöktől.

Házi praktikák pattanásos bőrre:

  • Teafaolaj. A teafaolaj a mindenre jó anyagként ismert, ami bár túlzás, de nem áll messze a valóságtól. Rengeteg probléma ellen hatásos ugyanis, különös tekintettel a bőrproblémákra. Köszönhető ez annak, hogy erős antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő hatása van, a pattanások fő „összetevője” pedig éppen a gyulladás, meg némi kórokozó. 5 perc alatt nem fogja eltüntetni a pattanást, de ha este közvetlenül rákened, reggel biztos, hogy jóval kisebb lesz. Hátránya, hogy nem éppen jó illatú, de a cél érdekében ennyit el lehet viselni.
  • Jég. Eszedbe jutott már jegelni egy pattanást? Nem? Pedig nem rossz ötlet, ugyanis a jég összehúzza a pórusokat, enyhíti a bőr irritációját, ezért hatékonyan tüntetheti el a nemkívánatos vendégeket is a bőrödről. Mivel a tág pórusok folyamatosan jelen lehetnek, érdemes lehet rendszeresen alkalmazni a jeges kezelést.
  • Méz. A méz szinte minden háztartásban megtalálható és igazi csodaszer, csak kevesen tudják ezt róla. Csökkenti a gyulladást és enyhíti a pirosságot. Ha biztosra akarsz menni, keverd össze némi kurkumával, ami nagyon erős gyulladáscsökkentő. Így hamar megszabadulsz a makacs pattanásoktól.
  • Borsmenta. A teafaolajhoz hasonlóan csökkenti a gyulladást, irritációt. Vírusölő, antibakteriális hatása van, emellett a gyulladást is csökkenti, tehát hasonlóan hat, mint a teafaolaj – az illata lehet, hogy valamivel kellemesebb.
  • Almaecet. A pattanások a felesleges faggyú miatt alakulnak ki, amit az almaecet nagyon hatékonyan el tud távolítani. Emellett fertőtlenít, és kiegyensúlyozza a bőr pH-értékét, ami szintén nagyon fontos lényeges része az akné elleni küzdelemnek. Használhatod akár rendszeresen is, de vészhelyzetben aranyat ér.

    Fotó: 123rf.com

Fontos megjegyezni, hogy ha folyamatosan küzdesz pattanásokkal, aknéval, akkor a bőrgyógyász tud hosszabb távon is működő megoldást nyújtani. Amennyiben viszont vészhelyzet van, és épp rosszkor találnak meg a nemkívánatos pöttyök, a fenti módszerek gyors segítséget nyújthatnak.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.