Zuzmók a fákon. Mit jeleznek nekünk?

A metszések során többször utaltam arra, hogy ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy olyan közelségbe kerüljünk növényeinkkel, amilyenre az év során kevés alkalom adódik.

Ki kell hát használnunk ezt a nagyszerű alkalmat és mindent el kell követnünk azért, hogy megértsük mindazt, amit a növényünk mondani akar.

Megmutatja nekünk a betegségeit, érzékelteti velünk, amelyekkel nem bír. Ezúttal egy olyanról írok, amit nagyon kezdő kertészek is észrevesznek. Első benyomásunk az, hogy szép, majd aggódó kertészek kutatni kezdik a károsságát. Ők lennének a zuzmók.

Sárga falizuzmó

Régebben növénynek tartották őket, ma már a gombák egy különleges csoportjaként tekintenek rájuk. A zuzmótelepekben egysejtű, vagy fonalas zöldalgák, ritkábban cianobktériumok élnek szimbiózisban a gombafonalak tömegei között. Ez egyszerűsítve azt jelenti, hogy a zöld klorofillal rendelkező, kaját előállítani képes összeállt egy szilárd támaszt nyújtóval. Ebben a kapcsolatban az egyik adja a megélhetést, a másik a támaszt, és strapabírást, tehát kölcsönösen előnyös a kapcsolat.

zuzmó2

A zuzmók változó vízháztartású élőlények, ami azt jelenti, hogy telepeikben a víztartalom a környezetükével van egyensúlyban. Ha ott sok van, akkor ők is dúskálnak a lében, ha kevés van, akkor kiszáradnak. Akár a hüllők a hőmérséklettel, vagy a kaméleon a színekkel.

Nagyon sok fajuk ismert és szinte mindenhol megtalálhatók, tengerszinttől a hóhatárig beborítanak sokféle felszínt. Hazánkban kevéssé ismertek mi kertészek a fák kérgén találkozunk velük a legtöbbször. Magyarországon körülbelül 800 fajuk él, és ez csak egytizede az Európában élő fajokénak, és egyhuszada a világ összes zuzmófajának.

zuzmó

Gombákra hasonlít a zuzmók termőtestei.

A zuzmók az élővilágban nagyon fontos folyamatok résztvevői. Ilyen a talajképződés. Jelenlétükkel és mennyiségükkel jelzik a környezet minőségét, úgynevezett indikátor szervezetek. Olaszországban egyértelmű összefüggést találtak egyes zuzmófajok jelenléte és a tüdőrák elterjedése között. Na nem a zuzmó okoz tüdőrákot, hanem az az anyag, ami miatt ők ott szeretnek élni. Közel 1000 olyan , zuzmókban termelődő szerves vegyületet mutattak ki, ami semmilyen más élőlényben nem fordul elő. Soknak még nem ismert a hatása, de vannak közöttük pl. ritka antibiotikumok, táplálék kiegészítők, rovarirtó, gyomirtó anyagok.

De mit kezdjünk velük a fákon?

Semmiképp se pusztítsuk őket. Közvetlenül nem károsítják a fákat, jelenlétük inkább okoz esztétikai élményt, mint gazdasági kárt. Idős fákon nagyobb telepeit találjuk meg, pláne, ha a több ág elszáradt már, mert így több fény jut a fa belsejében, ezáltal jobban tudnak ott növekedni.

zuzmó3

Káros hatásuk egyedül abban mutatkozhat meg, hogy telepeik között a kisebb kártevők, kórokozók jobban meg tudnak bújni, eredményesebben vészelik át a telet, ezért megrögzött növényvédősök a zuzmótelepek lekaparását, kipusztítását javasolják. Én azonban intenék mindenkit ettől. A mesterséges gyümölcsösök, díszkertek, hobbikertek élőhelyet biztosítanak a természet egyik fontos elemének a zuzmóknak. Tekintsünk tehát a zuzmókra esztétikai élményként, mintsem kártékony szervezetként.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.