Védelmi burokként szolgálhat lakásunk a járvány idején

Amikor hazaérünk, mindig gondoljunk arra, hogy ez olyan tulajdonképpen most, mint egy űrállomás, tehát zsilipelnünk kell – hívta fel a figyelmet Rusvai Miklós egyetemi tanár.

A koronavírus terjedése a nyálkahártyához kötött, tehát elsősorban a légutak nyálkahártyája és a száj nyálkahártyája az, ami fertőzési kapuként szolgál – mondta Rusvai Miklós egyetemi tanár az M1 Család20 című műsorában.

Mindannyiunknak be kell tartania az intézkedéseket 

A vírust akkor győzhetjük le, ha mindannyian betartjuk az egészségünk védelmét szolgáló intézkedéseket. Otthonunkat csak akkor hagyjuk el, amikor dolgozni megyünk vagy élelmiszert, gyógyszert vásárolunk. Az ismerősökkel, barátokkal is csak telefonon vagy Skype-on tartsuk a kapcsolatot, ezt tanácsolja a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője, aki a higiénés szabályok fontosságát is kiemelte.

Hazaérve az utcai lábbeli levétele után

kiemelten fontos a kézmosás szappanos meleg vízzel, vagy alkoholos kézfertőtlenítővel.

Alapvető szabály, hogy legalább 20 másodpercig mossuk a kezünket. Elsősorban nemcsak a kézhátat vagy a tenyeret, hanem az ujjak közötti felületet is alaposan meg kell tisztítani. Az utcai ruhát tegyük egyenesen a mosógépbe és legalább 60 fokon mossuk ki. Közben jöhet egy alapos zuhanyzás mielőtt magunkra öltjük az otthoni viseletet.

„Amikor hazaérünk, mindig gondoljunk arra, hogy ez olyan tulajdonképpen most, mint egy űrállomás, tehát zsilipelnünk kell” – fűzte hozzá a virológus.


Ez azt jelenti, hogy a kinti és benti dolgokat jól el kell különíteni, illetve amit beviszünk, alaposan tisztítsuk meg. Legyen az mobiltelefon, szemüveg, lakás- és kocsikulcs, vagy akár élelmiszer.

Különböző kutatási eredmények vannak arról, hogy milyen felületeken mennyi ideig marad meg a vírus, ám ez függ a külső körülményektől is, mint például a hőmérséklettől vagy a páratartalomtól.

A vírus rendkívül érzékeny

A beltérben akár egy óra is lehet, amíg ezek a cseppecskék lebegnek a nagyon kedvező körülmények között. Általában viszont hamarabb lerakódnak és

a felületeken fertőzőképesek maradnak jó néhány óráig,

kedvező körülmények között akár egy-két napig is  – hívta fel a figyelmet a virológus.

A vírus rendkívül érzékeny, ezért fertőtlenítőszer vagy az ablaktisztítóhoz hasonló enyhe alkoholos permet elpusztítja. Otthonunkban különösen ügyeljünk a gyakran használt tárgyak fertőtlenítésére. Ilyen a kilincs, a villanykapcsoló, a bútorok fogantyúi, a háztartási gépek gombjai, a konyhai és fürdőszobai felületek, illetve a klaviatúra.

Zsíroldó szerek, detergensek, illetve szappanok hatására gyorsan elpusztul, illetve a hő is, például a 45-50 fokos hő is már percek alatt végez vele – fűzte hozzá.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.