Vécéhasználat: 2 dolog, ami komoly veszély ránk nézve

Nézzünk hátra, mielőtt öblítünk!

Mindenki tudja, mit kell csinálni a vécén. De vajon valóban tisztában vagyunk mindennel? Sokan elfelejtik például, hogy vécéhasználat után hátranézzenek, vagy lecsukják a vécé fedelét. Pedig jelentős veszély leselkedhet ránk, ha nem tesszük meg ezeket.

Az emberek többsége idejében megtanulja, mi a helyes vécéhasználat, később pedig okul a hibákból is, amelyeket nyilvános vécékben esetleg elkövet. Ám hogy igazán körültekintőek vagyunk-e a vécéhasználat közben és nem tesszük-e ki magunkat komoly veszélynek, az jó kérdés.

Hogy miről van szó? A legtöbb ember elvégzi a dolgát és nem tekint hátra, mielőtt meghúzza vagy megnyomja a vécéöblítést szolgáló eszközt. Pedig érdemes. Orvosok szerint fontos rápillantani a vizeletünkre vagy ürülékünkre, ugyanis észrevehetünk valamit, ami sokat elárul egészségünkről – figyelmeztet a veszélyre.

Ha például vért észlelünk benne, amilyen gyorsan csak lehet, orvoshoz kell fordulnunk.

S még valamit érdemes megtennünk a vécéhasználat során, az öblítés előtt, ha el akarjuk kerülni a veszélyt. Lezárjuk a fedelet, mielőtt elindítjuk azt? Ugye, a legtöbbször nem?

Márpedig az ürülékünk, vizeletünk páráját ebben az esetben szerteküldhetjük a helyiségben, s az apró részecskék bármin landolhatnak, beleértve a ruháinkat, toalettpapírt, fogkefét vagy a törölközőket.

Lássuk be, ez nemcsak gusztustalan, hanem veszélyes is. Ürülékünk párájában számos ártalmas mikroorganizmus megtalálható. Így például az Escherichia coli baktérium – E.coli -, amely kimondottan szeret az ürülékben élni és onnan terjedni.

A fedél lezárása vécéhasználat után még nagyobb veszélyforrást jelent, amennyiben beteg ember használta a vécét és öblítés előtt nyitva hagyta azt.

Egy tanulmány szerint az ürülékünk apró részecskéi 4,5 méteres körzetben kerülnek a levegőbe egyetlen vécéöblítés során. Ez azonban még nem minden, ugyanis az ártalmas részecskék terjedése itt nem áll meg – jellemzően a dolgunk elvégzése után elhagyjuk a helyiséget és ezzel megkavarjuk a levegőt. A részecskék pedig rátapadnak a hajunkra, ruháinkra.

Vagyis, nagyon megéri lecsukni a fedelet, mielőtt öblítünk vécéhasználat után!

A kutatók becslése szerint az emberek felének sosem jut eszébe becsukni a vécét, pedig ez nagyon fontos higiéniai szabály.

Vagyis, ha valóban szeretnénk megőrizni egészségünket, ne csak magunkra nézve sajátítsuk el a helyes vécéhasználatot, hanem tanítsuk ezt meg másoknak is – legfőképpen a gyermekeknek.

A vécé fedelét lecsukni nem kerül több időbe. De rengeteg veszélyforrástól kíméljük meg magunkat!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Egy válasz

  1. egyember

    Azok a veszélyes bacik fél perccel előbb még bennünk voltak …

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.