Új szabályok 2022-ben – Változnak a lakástámogatások feltételei

A családok egy új elvárással is szembesülhetnek

Január elsejétől 2022-ben is számos jogszabály mósodult. Megváltoztak a lakástámogatások feltételei is, ami sok családot érinthet. Emellett érkezik a kamatstop is.

Számos jogszabály módosul 2022 január elsején, ahogyan ez minden esztendőben jellemző.

Vannak azonban jó hírek is. A lakásvásárlás előtt állóknak hasznos információ, hogy az egyes lakástámogatások feltételei változnak.

Érintett a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és az otthonfelújítási támogatás is. Egy család például az új szabályoknak megfelelően többször is igényelhet megelőlegező kölcsönt, melyekkel különböző célokat valósíthat meg a lakással kapcsolatban – írta meg a napi.hu.

Foto:pixabay.com

Új feltétel is van azonban január elsejétől: CSOK-támogatást a família csak akkor vehet igénybe másodszor is a vállalt gyermekre, ha az első alkalommal vállalt gyerekek már a világra jöttek, vagy ha a család hiánytalanul visszafizette a meg nem születettek után kapott támogatást.

Érdekesség továbbá a kamatstop. Január elsejétől fél évre szóló kamatstop lép érvénybe, így az adóssággal rendelkezők, akiket érint a változó kamatozású jelzáloghitel és növekdett a törlesztőrészletük – vagy nőni fog az elkövetkező hónapokban -, összességében 20 milliárd forintot nyerhetnek – tudatta a napi.hu.

Brutális különbségek vannak a vidéki és fővárosi ingatlanárak között.

Ennyi évig kéne félretenni az összes fizetést, ha lakást vennénk Budapesten

A jogszabály-módosítás azokra a már folyósított, változó kamatozású fogyasztói jelzáloghitel-szerződésekre vonatkozik, amelyek kamatlába 2021 október vége és 2022 június vége között emelkedik – adta hírül a napi.hu.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.