Túrázni éjjel és nappal – hétvégi programajánló

Túrázni fontos is, nemcsak jó. Természetjárás közben is sokat tanulhatunk. A hétvégén például a Velencei-hegységben a kőzetekbe zárt múltat, Budakeszin a vadaspark éjszakai állatait, a Fehér-tónál a vonuló- és a költőmadarakat, Királyréten a mohákat, a fákat és a lárvákat, míg Balatonedericsen a Csodabogyó-barlang kincseit szemlélhetjük meg.

1. Miről mesélnek a kövek 18/10

Fotó: meselo-kovek.hu

A Likas-kő

A különleges, teljesítménytúrához hasonló geotúra tavaszi állomása a Velencei-hegység. A résztvevők megismerkedhetnek az országban egyedülálló gránit formakinccsel, az itt 40 millió évvel ezelőtt működő vulkánnal, a Kárpát-medencét elborító Pannon-tó üledékével és a jégkorszak izgalmas eseményeivel. Bár nem kimondottan teljesítménytúráról van szó, a résztvevők itt is itinert és a túra végén egyedi kitűzőt kapnak. Csak nagyon rossz idő esetén tartanak esőnapot!

Mikor?
2016. március 20. 8.00-12.00

Hol?
Velencei-hegység
Indulás: Sukoró, Gémeskút Étterem

Bővebb infó itt.

2. Éjszakai kalandúra

Fotó: Facebook/Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark éjszakai kalandtúráira mostantól a pénteki napokon kívül szombaton is mehettek. A program kétórás, 2×50 fős csoport indul a záróra utáni élet megfigyelésére. Ha nem félsz a sötétben, és szereted az extrém kalandokat, no meg persze az állatokat, akkor ott a helyed. Ne felejtsd otthon az elemlámpát, a termoszt és a bátorságodat sem. Előzetes bejelentkezés szükséges!

Mikor?
2016. március 18-19. 19.00 További időpontok ide kattintva.

Hol?
Budakeszi Vadaspark
Bővebb infó itt.

3. Tavaszköszöntő túra

Fotó: Kiss László / panoramio.com

A Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Fehér-tó az ország egyik legrégebbi védett területe, hazánk legelső és jelenleg is a Dél-Alföld egyik legjelentősebb madárrezervátuma. Tavasszal sok madár fészkel az itt található Korom-szigeten, madárvonuláskor pedig ez a lúd- és récefélék kedvenc pihenőhelye. A túra reggel 9 órakor indul. A találkozó helye a Tisza-völgyi Bemutatóház, ami Szegedről helyközi buszjárattal, személyautóval pedig az E5-ös úton közelíthető meg.

Mikor?
2016. március 19. 9.00

Hol?
Fehér-tó, Szeged
Még több infó itt.

4. A Víz Napja a Királyrét környéki erdőn

Fotó: www.ipolyerdo.hu, Wikipédia

Vizes moha (balra) és igen, a foltos szalamandra elevenszülő, teljesen mozgásképes lárvákat hoz világra, íme egy példány (jobbra) 

Kora tavaszi első kirándulás “Források, patakok, tavak élővilága” jeligére. A látogatók szemügyre vesznek majd békapetéket, szalamandra- és kérészlárvákat, megtudhatják, hogy miért ilyenkor legszebbek a mohák, és minden érdekességet a fák nedvkeringéséről, vízszállításáról, párologtatásáról. A vezetett túra hossza 2-3 km, időtartama 3 óra. A találkozóra érdemes erdei vasúton érkezni, aminek a menetrendjétide kattintva találod.
Mikor?
2016. március 20.

Hol?
Királyrét központi parkoló
Bővebb infó itt.

5. Éjszakai barlangtúra, Balatonederics

Fotó: www.csodabogyos.hu

Túrázz éjszaka a Csodabogyós-barlangban! A közepesen nehéz útvonal a bázisépülettől indul és ugyanoda tér vissza. Az alaptúra (Poroltó – Váróterem – Satu-terem – Elosztó – Rövidítő-átjáró – Óriás-terem – Meseország – Szülőlyuk – Ötös-terem – Függőkert) hossza megközelítőleg 400 méter, időtartama 2 óra. Barlangi túravezető kíséretében sokszor csúszva-mászva kell majd haladni. Fejlámpát, védősisakot a helyszínen biztosítanak. A részvétel 10 éves kortól lehetséges.

Mikor?
2016. március 19. 18.00, 20.00

Hol?
Balatonederics, Csodabogyós-barlang
Még több infó.

+ 1 program

99. Vizsla Túra, Hármashatár-hegy

Fotó: Facebook /vizsla - vizslatura

A vizslák újra kirándulni mennének. Újabb jó kis program a négylábúaknak és azok gazdijaiknak. Most vasárnap gyülekezés a szokott helyen, indulás a csoportok számától függően 15-30 percenként. Amelyik kétlábú még nem tudná, mindkét táv (5 km, 7 km) sziklás, meredek lejtőkön és emelkedőkön vezet, ezért megfelelő lábbeli és ruházat szükséges, valamint az, hogy a kutyát is felvértezzük a kullancsok ellen. A Vizsla Túra Stáb tagjai UV sárga felsőt viselnek a túra teljes ideje alatt.

Mikor?
2016. március 20. 9:30

Hol?
Hármashatár-hegy, „Hangár Bistro”

Még több infó.

Forrás: Turistamagazin


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.