Töltsük fel magunkat házilag – kalciummal és magnéziummal!

Kalciumra és magnéziumra szüksége van egy fejlődő szervezetnek, de ahhoz is kell, hogy fenntartsuk az egészségünket – ezt évtizedek óta tudjuk. A tápanyagok felszívódása azonban nem mindig egyszerű. Egy könnyű recepttel sokkal többet elérhetünk.

A test fejlődése és az egészséges szervezet fenntartása szempontjából nagy szükségünk van magnéziumra és kalciumra.

Ugyanakkor ezen értékes tápanyagokat felszívni nem olyan könnyű – a legtöbb ásványi anyag-kiegészítő szervetlen anyagból származik, mely biológiailag nem hozzáférhető. Vagyis, a kalcium- vagy kalcium-magnézium étrend-kiegészítő még több gondot is okozhat, mint amennyi jót tesz.

Valójában a legtöbb piacon fellelhető étrend-kiegészítő nem tekinthető túlságosan előnyösnek: nem számít, hány milligrammot tartalmaz kalciumból a termék, ha vesekövet okoz.

S miközben kiegészítjük étrendünket kalciummal és megszabadulunk néhány gyakori egészségügyi problémától, a nem megfelelő kalcium bevitele túlterheli a szervezetet, ízületi gyulladást és számos más, degeneratív betegséget okozhat. Az egyetlen szervetlen kalcium-magnézium formula a mai napig, melynek valóban előnyös hatása van a szervezetre, az a citrom-tojás recept!

toj

Foto:pixabay.com

Hogyan készül a citromos-tojásos szerves kalcium pótlás?

Helyezzünk el óvatosan egész, tiszta, bio tojásokat, melyek nem főttek és nem töröttek egy tiszta, széles szájú üvegben vagy üveg edényben. Hogy hány tojást használunk, az tőlünk függ, a lényeg, hogy a citromlének majd fednie kell azokat.

Öntsük le a tojásokat frissen facsart bio citrommal (a citrompótló nem megfelelő!). Fedjük be lazán az edényt és tegyük az egészet a hűtőszekrénybe. A nap folyamán néhányszor kissé kavargassuk meg a folyadékot, de nagyon óvatosan! Amint a héjból származó kalcium „kimosódik” a citromlé hatására, buborékok jelennek meg a tojások körül.

Fotro:123rf.com

Nagyjából 44-48 órával később, amikor a buborékozás leáll, vigyázva vegyük ki a tojásokat az edényből, a folyadékra tegyük vissza szorosan a fedelet és mozgassuk meg a levet.

Előállt hát a tojásos citromlé, melyet meg lehet azonnal inni, de belekeverhető smoothie-ba is. Receptekhez is használható, ahol citromlére van szükség. Ha a tojáshoz képest nem több, mint kétszer annyi a citromlé mennyisége, egy-két evőkanállal a folyadékból fogyaszthatunk naponta, de célszerű akár hattal is, ha nem eszünk elegendő zöldséget.

Gyakran kapjuk azt a tanácsot egészségügyi szakemberektől, hogy fogyasszunk több tejterméket. Valójában azonban a kalcium fokozott bevitelére hívják fel a figyelmünket.  Kalcium alatt leginkább a tejre gondolunk, pedig sok egyéb élelmiszer is tartalmazza!

Ebben van sok kalcium!

Egy egész, közepes méretű tojáshéjban a nagy mennyiségű kalcium mellett olyan mikroelemek találhatók, mint a magnézium, bór, réz, vas, mangán, molibdén, kén, szilícium, cink. A tojáshéj összetevői hasonlítanak a fogainkéhoz és a csontjainkéhoz.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.