Tökkelütött ötletek – tökből pókot és szellemet! – 2.rész

Halloween alkalmából sok családban megy az ötletelés, milyen dekorációt is készíthetnének tökből. A hagyományos mintás tökök mellett figurákat és ijesztő lényeket is kreálhatunk belőlük egy kis fantáziával!

A tökökben van kihívás! Halloween pedig tökéletes alkalom arra, hogy igazi kreációkat készítsünk belőlük, befestve, kidekorálva, átalakítva! Mivel a cél borzongató figurákat készíteni, kezdjük mindjárt a pókokkal…

1. Pók tökből, lábakkal: egy kisebb méretű tököt fessünk be feketére. A szemei sárga gombokból vagy rajzszögből tökéletesek. Fogakat papírból formára vágva ragaszthatunk neki. Már csak a két oldalára illesztett fekete póklábak hiányoznak, amiket fekete zsenília drótból vagy feketére festett faágakból is elkészíthetünk. Vájjunk apró lyukakat a tök szélébe és ezekbe vezessük be a „lábakat”.

2. Pók még egyszerűbben: hasonló módon készíthetünk pókot tökből, ha az oldalába lyukakat vájunk, majd a 8 vékony zsenília drótot meghajlítjuk, mintha pók láb lenne. Vezessük őket a tök oldalába. Ha kész, fekete szövetből vagy papírból két szemet és szájat ragaszthatunk a töknek.

3. Boszorkány tökből: egy nagyobb narancssárga tök lesz a törzs, egy kisebb, zöld színű pedig a fej. Utóbbit úgy illesszük a nagy tökre, hogy a szárával mutasson kifelé, így orrot formázhat. Szalmából hajat ragaszthatunk a „tökfejre”, hajlítható színes zsenília drótból szájat formázhatunk neki. Gombokat ragaszthatunk rá rafiából. A szemek lehetnek két egyforma, apró tökből. Kerítsünk a boszorkány fejére egy fekete kalapot!

boszi tök

4. Szellem tökből: egyszerű, mégis nagyszerű! Hosszúkás tökökre lesz szükségünk hozzá, melyeket fehérre festünk. Alulra egy méretesebb kerül, középre eggyel kisebb és a fejnek használjuk a legkisebbet. A középső tökbe faraghatunk betűket, vagy három lyukat. A fejnek szánt tökbe két szemnek és egy szájnak vágjunk lyukat. Illesszük őket össze – például a tökbe szúrt fogvájók segítségével – és egy fátyolszerű anyaggal borítsuk be az egészet!

5.Macskafej tökből: egy átlagos méretű tökön vájjuk ki a két szemnek és a szájnak való rést. Legyen a tök szára az orr, a tetejét picit nyissuk meg, hogy a gyertya fénye majd ott is átszűrődjön. A tököt fessük feketére, füleit háromszög alakúra vágott szövetből készítsük el. A macska bajuszát a tökre ragasztott fogvájók adják.

6. Kalapos tökök: vidám és mégis borzongató! A szokásos módon vájjuk ki a tökök szemének és szájának való helyet. Úgy fordítsuk őket, hogy az orr lehessen a tök szára, mely kifelé néz, így még „hiteles” is. Nevető szemet faraghatunk a töknek, ha háromszög formát vájunk ki, alul enyhe ívvel. A tetejére kerüljön kockás kalap, természetesen fehér, fekete és narancssárga színekkel. Szegélyként hullámos szalagot vagy masnit is készíthetünk rá.

7. Macska méretes alsó résszel: fekete macskát tökből! Egyik tököt fejnek, a másikat törzsnek készítjük ki. A feketére festett tököket nem szükséges vájni. A fejhez háromszög alakúra vágott fülek csatlakoznak szövetből, a szemeket szövetből vagy papírból is elkészíthetjük. Fehér drótot használunk a cica bajuszaként. A tökök összeillesztése után egy piros, fehér pöttyös szalagot kötünk a „nyakra”, ez a piros orral tökéletesen harmonizál majd!

8. Tök család: ideális családot is alkothatunk tökökből! A fejnek a kisebb méretű tököket használjuk, testnek a nagyobbakat. A papa és a mama maradhat narancsszínű, a gyerek szerepébe kerülő tököt fessük fehérre. Régi ingből felhasználhatjuk a gombolós részt és a gallér egy részét a papa ruhájaként, míg a mama mutatós, gombokkal díszített szalagot kap.

A gyermeket megszemélyesítő tökre kerüljön egy pöttyös öv, a fejtetőre (a szárra) pedig masni. A mama haját színes zsineggel összekötött szalma adja, a papa fejére ideális egy kis szövetkalap. Már készen is van a família!

c8c57e301e613e2768ebb3a1782aba0f

9. Kalapos tök: székre is rakható, rendkívül mutatós tök-összeállítás, három nagyobb méretű tökkel. Mindegyiket más-más anyaggal lehet díszíteni szem, orr és száj gyanánt. A legalsó tök két oldalára lyukat vájunk, amibe egy-egy műanyag fogantyút illesztünk majd, így a kreációt lehet hordozni. A legfelső tök tetejére pedig egy kis cilinder kerül.

10. Bónusz – a vámpír tök! Egy méretes, széles tököt fehérre festünk, szemeket ragasztunk rá fekete gombokból vagy mágnesből, a befelé ívelő fekete szemöldököt és az egyetlen egyenes, piros vonalból álló szájat megrajzoljuk. Papírból két hegyes fogat ragasztunk a szájhoz, a szélén piros vérnyomokkal. A tököt ezután hátulról körbevesszük egy piros és fekete kemény papírból készített „palásttal”.

fotók: Pinterest

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.