Szaglásvesztés COVID miatt – így segít a szaglás tréning

Koronavírus-fertőzést követően a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező egyének is gyakran számolnak be szaglászavarról, hirtelen kialakuló szaglásvesztésről. Ez a fertőzés lezajlását követően legtöbbször két hét alatt megszűnik, de hosszabb ideig, akár hetekig, az esetek egy részében tartósan is megmaradhat.

Hirtelen kialakuló szaglásvesztéskor minden esetben fontos a COVID-19 antigén vagy PCR teszt elvégzése.

 

A fokozatosan kialakuló szaglásvesztés hátterében gyakran idült orrmelléküreg gyulladás vagy egyéb idegrendszeri betegségek állhatnak, melyek esetében az alapbetegség tisztázása és kezelése hozhat javulást.

 

Dr. Augusztinovicz Monika és Dr. Balogh Katalin fül-orr-gégész, allergológusok, a Fül-orr-gége Központ orvosai összefoglalták mit tehetünk ellene, hogyan segíti a szaglás, úgynevezett olfaktorikus tréning a szaglás képességének visszaszerzését.

A szaglás és az ízérzés elvesztése

COVID-19 fertőzés meglehetősen gyakori tünete a szaglás elvesztése, ez közvetlen hatással lehet az ízérzésre is. A két érzék különálló, de összekapcsolódik, a megfelelő ízérzéshez szükséges a szaglórendszer működése. Az alapvető ízek az édes, sós, keserű, savanyú valamint az ezek kombinációiból kialakuló összetett ízek érzékelése a szaglás képességétől függ.

Szaglás tréning, mint kezelés

A szaglástréning technikáját 2009-ben fejlesztették ki Hummel német fül-orr-gégész és munkatársai. A COVID-19 fertőzésre összeállított legújabb szakmai ajánlásokban is szerepel, többek között a British Rhinological Society, a Brit Fül-orr-gége Társaság tagozatának augusztusi állásfoglalása is javasolja.

 

A COVID-19 fertőzöttek számára, akik elvesztették szaglásukat, az A és B vitamin bevitel, omega-3 zsírsav tartalmú étrend és készítmények, szteroid tartalmú orrspray mellett ez egy hatékony kiegészítő kezelés a károsodott szaglószerv működésének javítására, gyógyítására.

Hogyan működik a szaglás tréning a gyakorlatban?

Szaglástréning kornavírus-fertőzés utáni szaglásvesztés kezelésére.

Foto:123rf.com

A pácienseknek 12 hétig, naponta 2 alkalommal, alkalmanként 10-20 másodpercig 4 féle illóolajat kell orron át belélegezniük. Thomas Hummel az alábbi 4 illatot határozta meg:

  • virágos illat (rózsa)
  • gyümölcsös illat (citrom)
  • fűszeres illat (szegfűszeg)
  • gyantás illat (eukaliptusz)

Ajánlott az illóolajokat egy vattakorongra vagy valamilyen szivacsos anyagra csepegtetni és egy szélesebb szájú, zárható, sötét színű üvegbe helyezni az átitatott anyagot. Így könnyebben használható, mint a kisméretű olajos üvegcsék. Célszerű ráírni az üvegre, melyik illatanyagot tartalmazza.

 

  • A gyakorlat során az olajok szagolgatásának sorrendje tetszőlegesen választható.
  • Apró szippantásokat kell végezni.
  • Nem ajánlott túl gyorsan, túl mélyen beszippantani.
  • Néhányszor bele kell szippantani, de összességében 20 másodpercnél több időt nem szükséges eltölteni egy-egy illattal.
  • A következő illat beszippantása előtt pihenjen 1 percet, hogy távozhasson az előző illat az orrból.

Foto?123rf.com

Javasolt a gyakorlathoz nyugodt körülményeket teremteni, zavaró tényezőket kiiktatni, amikor teljes mértékben a gyakorlatra tud koncentrálni. Próbálja felidézni a korábbi illatélményt. Érdemes a szaglásvesztésérzékelése után minél korábban elkezdeni a szaglástréninget, így a lehető legjobb eredmény érhető el.

 

A szaglástréningek előtt minden alkalommal hasznos a sós vizes orröblítés.

Hogyan segít a szaglás tréning a szaglás visszaállításában?

A szaglószerv az egyetlen érzékszervünk, amely képes a regenerációra.

 

Ez az alapvetően egyszerű technika segít újjáépíteni a szaglást. Azok az egyének, akik elveszítik szaglóképességüket vírus, így COVID-19 fertőzés vagy sérülés esetleg ismeretlen ok következtében, ha minél előbb elkezdik a gyakorlatot, nagymértékben javíthatják esélyeiket a szaglás helyreállítására. A rövid, intenzív szagimpulzusok minden alkalommal stimulálják a szaglás érzékelő sejtjeit és a szagló ideget, bármilyen típusú visszatérő szagérzékelés bíztató jel.

Foto:123rf.com

Kimutatták, hogy 12 hetes szaglási tréninggel az esetek egyharmadában mérsékelhető a szagláskárosodás tartóssá válása.

 

Rendelkezésre állnak online oktatóanyagok és előre összeállított illóolaj készletek, hogy megkönnyítsék a gyakorlat önálló végzését, de amennyiben valaki bizonytalan, abban az esetben javasolt szakemberhez fordulni útmutatásért. Érdemes tüneti naplót vezetni a szaglás változásáról.

orr_orrsövény

Foto:123rf.com

Amennyiben nem jelentkezik javulás néhány hét után, de 3 hónap elteltével mindenképpen indokolt az alapos fül-orr-gégészeti vizsgálat, ennek alapján lehet eldönteni, szükséges-e további kivizsgálás.

Forrás: Fül-Orr-Gége központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.