Sült gyümölcstál – édesség a forró napokon

Gombóc Artúr szavai illenek ide, hisz “mesés” a gyümölcskínálat ebben az évszakban. A meggyet, málnát, barackot, almát, körtét, sárgadinnyét s mi szem-szájnak ingere, ehetjük nyersen, hidegen, melegen, főzve, sőt még sütve is. Ma süssünk süteményt és gyümölcsöt!

Sült gyümölcstál

Hozzávalók:

  • 2 sárgabarack
  • 3nektarin
  • pár szelet sárgadinnye
  • 100 g málna
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kis porcukor (díszítéshez)

malna

Elkészítése:
A cukrot, a vaníliás cukrot, a tejet, a tojásokat keverjük össze robotgéppel. Ezután öntsük bele egy pitesütő tálba, ha nincs, bármilyen tűzálló tál megfelel.
Mossuk meg a gyümölcsöket, majd a barackot és nektarint, dinnyét a kimagvazás után vágjuk egyforma darabokra. Szórjuk a tojásos-cukros tejbe a gyümölcsdarabokat.
200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük be a és süssük 20 percig. Amíg szép aranybarna nem lesz a teteje. Langyosan és lehűtve is nagyon finom. A tetejét ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral.

Finom meggyes süti

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 30 dkg cukor
  • 40dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 50 dkg meggy
  • kis porcukor (díszítéshez)

meggyes süti

Elkészítése:
4 tojás sárgáját habosra keverünk 30 dkg cukorral, majd 20 dkg vajjal. Hozzáadunk 40 dkg lisztet, amiben elkeverünk 1 csomag sütőport, majd 2 dl tejet. Ezeket felváltva adjuk a tojássárgás keverékhez. Végül óvatosan beleforgatjuk a 4 tojás keményre vert habját. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, a tetejére szórunk kb. fél kiló kimagozott meggyet (vagy más gyümölcsöt).A sütőt 180 C-ra előmelegítjük, kb. 40-50 perc alatt készül el. Itt is érvényes a szabály, hogy 20 percig nem szabad a sütő ajtaját kinyitni. Fél óra után lehet egy kicsit alacsonyabbra venni a hőfokot, ha nagyon barnulna a teteje.

 

Forrás: