Otthoni praktikák – Konyhatakarítás mesterfokon

Ha nagyítóval vizsgálnánk meg a lakást, akkor a konyhában hemzsegne a legtöbb baktérium. Ezért minden nap le kell takarítani azokat a felületeket, ahol előkészítjük az ételeket.

A leginkább igénybe vett helyek közé tartozik a mosogató, a tűzhely és a munkapult, ahol az ételeket készíted elő. Minden használat után alaposan mossuk le ezeket, és egy kis fertőtlenítővel töröljük át a területet. Az edényeket, tányérokat, evőeszközöket, vágódeszkákat használatukból adódóan mindig el kell mosogatni.

Évente egyszer nem árt alaposan leoldani az odaégett zsírokat, amelyek kézi vagy gépi mosogatással nem jönnek le. Ha nagyon odakozmált valami, és semmi nem segít, akkor szórjunk bele sót, töltsük fel vízzel és hagyjuk pár órát állni. A ruhaszekrényeket évente kétszer takarítsuk, és egyszer alaposan mossuk le a szekrényajtókat, fiókokat is.

konyhaban

A por, a kosz nem lendítenek az összképen, és könnyen elszaporodnak a kórokozók is. A szemetest kétnaponta fertőtlenítsük. Nem kell nagy munkára gondolni: szórófejes fertőtlenítővel, vagy fertőtlenítő kendővel töröljük át. El sem tudjuk képzelni, hogy mennyi baktériumtól szabadulunk így meg.

A háztartási gépekre is figyeljünk, meghálálják a törődést: a sütőnket minden használat után, erre a célra kifejlesztett sütőtisztítóval hozzuk rendbe, a főzőlapot is rendszeresen tisztítsuk. A mikrosütőt fertőtlenítsük hetente egyszer, a hűtőben viszont ne használjunk vegyszereket, elég a sima ecetes vizes lemosás is.

A kávéfőzőt igény szerint vízkőtelenítsük, nincs is rosszabb, mint a vendég teájában viszontlátni a vízkövet.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.