Otthoni légzésfunkcióval az asztma ellen

Kezelőorvosa hatékonyabb asztma kezelést tud összeállítani, ha a légzésfunkciós értékeket nemcsak félévenként a rendelőben, hanem Ön a valós életvitele mellett, az otthonában is rendszeresen rögzíti. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosának segítségével bemutatjuk, hogyan segít az otthoni légzésfunkciós eszköz az asztma ellen.

Az Ön saját hordozható spirometriai eszköze

Az otthoni légzésfunkciós eszköz segítségével monitorizálhatja, megfigyelheti tüdejének aktuális funkcionális állapotát. Az aktuális szó kulcsfontosságú ebben az esetben – magyarázza dr. Potecz Györgyi.

 

A rendelőben az asztma elleni gyógyszereket az akkor éppen mért légzésfunkciós értékek, a vizsgálat során tapasztalható fizikális eltérések és a beteg tüneti önértékelése alapján állítjuk be. Az asztma azonban változó állapot. Teljes tünetmentesség mellett is felléphet akut rosszabbodás, ami lehet átmeneti, de tartós panaszok is kialakulhatnak.

Elkerülheti az asztma súlyosbodásának következményeit

Fizikai aktivitás, sportolás, stressz, pollenek, szennyezett levegő, légúti betegségek, párás levegő vagy hőség – az asztmát sok tényező befolyásolja. Az érzékeny légutak az asztmás tünetek rosszabbodásával reagálhatnak a megváltozott körülményekre. Az asztma ellen, az otthoni légzésfunkciós eszköz segítségével Ön mérni tudja az erőltetett kilégzési csúcsáramlást, illetve egyéb légzésfunkciós paramétereket. Az értékek alapján objektív, valós képet kap asztmájának állapotáról és a megfelelő kezelést alkalmazva, vagy kezelőorvosával konzultálva sokat tehet az állapotromlás ellen: idejében meg tudja előzni a rosszullétet vagy az asztmás rohamot.

Asztma ellen – erre a két dologra van szüksége

Asztma ellen otthoni légzésfunkcióval.A rendszer egy hordozható spirométerből és egy okostelefonra letölthető alkalmazásból áll. Így lehetővé teszi a biztonságos kommunikációt, valamint az orvos számára a távolból történő nyomonkövetést. Az alkalmazás segítségével az alábbi funkciókat végezheti el a készülékkel: – spirometriás mérés/ erőltetett kilégzési csúcsáramlás mérés, – pulzusmérés.

Maradjon mozgásban!

A készülék használata nincs helyhez kötve, a hordozható spirométer akkumulátora tölthető vezeték nélküli NFC csatlakozással vagy USB kábellel, amellyel a készülék csatlakozik a számítógéphez.

Egyszerű használat pár lépésben az asztma ellen

 • Az otthoni légzésfunkciós készülék megvásárlása után töltse le az applikációt a telefonjára.
 • Készítse el a felhasználói fiókját és jelentkezzen be.
 • Bluetooth segítségével párosítsa a készüléket a telefonjával.
 • Helyezze a baktériumszűrőt az áramlási csőre, és kapcsolja be az akkumulátorról működő készüléket.
 • A mérést ülő helyzetben, egyenes háttal végezze.
 • A csipeszt helyezze az orrára és a start gomb megnyomását követően, néhány ki- és belégzést követően szívjon annyi levegőt a tüdejébe, amennyit csak tud, majd nagy intenzitással fújja ki az összes levegőt. A mérés befejezéséhez nyomja meg a stop gombot.
 • Három sikeres mérést követően vége a vizsgálatnak.
 • Az applikáció mutatja a kilégzés idejét és a mérési eredményeket, értékeléssel együtt. Ezeket be lehet vezetni a mérési naplóba.

Három módon is felhasználhatja a mért adatokat

 1. Asztma ellen otthoni légzésfunkciós eszközzel.A mérési naplóban rögzített adatokat a következő orvosi konzultáció alkalmával be tudja mutatni a kezelőorvosnak. Így nemcsak a vizit ideje alatt mérhető és vizsgálható eredmények, illetve az elmondása alapján fogja beállítani a kezelését, hanem még egy objektív és nagyobb áttekintést nyújtó információ – az akár hónapokat felölelő, napi mérési értékek – segítségével pontosabb, személyre szabottabb terápiát tud összeállítani asztma ellen.
 2. A rendszeres mérések során korai fázisban felismerhető az asztma rosszabbodása, segíthet a kiváltó ok pontosabb meghatározásában ( pl. terheléskor, bizonyos étel fogyasztásakor, bizonyos helyen tartózkodás kapcsán kezdődnek a panaszok), ami esetleg a mindennapi életben nem feltétlenül tűnik fel. Így Ön pontosan tudni fogja, hogy a kezelőorvossal előzetesen egyeztetettek szerint, hogyan változtasson az asztma elleni gyógyszerek szedésén annak érdekében, hogy a komolyabb állapotromlást, illetve az asztmás rohamot megelőzze.
 3. Ha a tünetei és a mért értékek alapján bizonytalan, hogy mit tegyen, lépjen kapcsolatba orvosával távkonzultáció segítségével! Az applikációban rögzített adatokat a távolból is megoszthatja, így személyes találkozó nélkül is kérheti a tüdőgyógyász segítségét.

Forrás: Tüdőközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.