Öko Karácsony – nem csak zöldeknek

A fogyasztói társadalom lényege, hogy vásároljunk, és pazaroljunk minél többet. A Karácsony pedig olyan ünnep, amikor elvakultan zuhanunk bele a csomagolóanyagok és a felesleges tárgyak halmazába.

Évek óta azt szajkózzák a “zöldek”, hogy figyeljünk környezetünkre, az ablakon kidobott pénzeket inkább fordítsuk Földünk védelmére és a szegények megsegítésére. A hírhedt gazdasági világválság óta visszafogták magukat az emberek, de tennivaló akad még bőven.

A zöld karácsony megvalósítása nem arról szól, hogy nem veszünk semmit, nem ünneplünk, és ezáltal nem is pazarlunk.

Néhány praktikus ötlettel olyanná varázsolhatjuk ezt az időszakot, hogy garantáltan elsápadnak az irigységtől a szomszédok is.Idejében küldjük szét a karácsonyi üdvözlőlapokat: ezzel rengeteg időt- és energiát spórolunk magunknak. Környezetbarát kartonpapírból csodaszép képeslapokat készíthetünk otthon. Ezekkel szép pillanatokat szerezhetünk a címzetteknek.

Az előkészületek során a fontos tényező a szervezettség. Ha időben listát gyártunk, és megelőzzük az őrült karácsonyi rohamtempót, akkor nem hullafáradtan rogyunk majd le Szentestén a fa alá. Apropó fa: sok helyen újrahasznosított papírból készült csoda áll a szoba közepén. Ne idegenkedjünk kipróbálni! Az igazi megoldás természetesen a gyökeres fenyő, amely cserépben van, és az ünnepi időszak után, a tavasz közeledtével a kertbe is kiültethető vagy a terasz éke lehet a következő Karácsonyig.

Létezik olyan lehetőség is, hogy a díszek leszedegetése után vissza lehet vinni a fát a kereskedésbe. A díszek esetében kezdenek teret hódítani az újrahasznosított papírból készült csodák, de akár só-liszt-víz keverékéből is remekműveket aggathatunk az ágakra. Energiatakarékos, LED izzókat aggassunk a fára, és a fényár helyett gyújtsunk gyertyákat a szobában. Hangulatosabbak lesznek így az ünnepek!

A fa alá kerülő ajándékok esetében szintén fontos a tudatosság – ne vegyünk felesleges vackokat, amelyek csak a tér kitöltésére hivatottak! Igyekezzünk hazai termékekkel meglepni szeretteinket, és figyeljünk a csomagolásra is. Nem mindegy, hogy újrahasznosítható anyagba burkoltak valamit, vagy száz év múlva is a természet éke lesz egy-egy műanyag csomagolóanyag.

Akárhogyan is “zöldülünk” a karácsonyi időszakban, elkerülhetetlen a hulladék-felhalmozás. Ez esetben is gyűjtsük szelektíven a szemetet! Amit újra fel lehet használni, azt tegyük el jövőre. Biztosan nem fog megsértődni senki, ha ugyanabban a tasakban kapja meg az aktuális ajándékot.

Jegyezzük meg: a Zöld Karácsony és a zöld ünnepek nem a lemondásról, hanem az odafigyelésről, a tudatosságról szólnak. Apró léptekkel haladva jobbá tehetjük Földünket akár otthonunkból- még az ünnepek alatt is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index