Ők még várnak sorukra – Mit ültethetünk el még?

Amint beköszöntenek az első hideg napok, sokan gondolják úgy, vége a szabadtéri és kertészkedős tevékenységeknek. Csak az ilyenkor szokásosakat lehet elvégezni, például a falevelek összeszedését – a többi munka tavasszal vár ránk. Ám számos növény van, amelyet ősszel is el lehet ültetni.

A hűvös ősz érkezése arra késztet bennünket, hogy lassan minden kerti szerszámot eltegyünk, s a falevelek összegereblyézése, elrendezése után a tavaszt várjuk. Sokan fejezik be a kertészkedést jó pár hónapra, pedig van még dolog, amit bátran el lehet ilyenkor is végezni, az alacsonyabb hőmérséklet dacára.

Az alábbi néhány növény kitűnő arra, hogy kint – és edzésben – tartson bennünket a kertben, hiszen remekül el lehet ültetni ebben az időszakban. Lássuk, melyek ezek.

1.Hidegnek ellenálló növények

Természetesen olyasmit nem ültethetünk ősszel, amely elfagyhat télen. Ám vannak a hideget jól tűrő, annak ellenálló típusok, amelyeket kiültethetünk a falevelek hullásának idején és nem kell búcsút mondanunk nekik. Ráadásul egy kis szín a hótakaró alatt mindig gyönyörűen mutat!

2.A hűs szezon zöldségei

Egyes zöldségek nemcsak nemcsak túlélnek a hideg télben, de még prosperálnak is. Ilyen a brokkoli vagy a kelbimbó például. Ültessük el őket kellően korán, akkor még nőhetnek is, mielőtt a talaj túlságosan megfagy.

saláta

3.Gyorsan növő zöldségek

Miközben nem minden zöldség képes nőni a hidegben, néhány közülük gyorsan fejlődik, elég hamar jelentős növekedést tapasztalhatunk nála a fagy beállta előtt. Fontoljuk meg a saláta vagy egyéb, gyors növekedésű zöldség ültetését augusztus környékén, hogy még egy kis terméssel is megajándékozhasson bennünket, mielőtt beköszönt a tél.

4.Pázsit

fpázsit

A pázsit egyike azoknak a remek őszi növényeknek, amelyek képesek megtartani élénk színüket egész évben. Attól függően, hol élünk, szükségünk lehet trágyázására a pázsit egészsége érdekében – vagyis nézzünk utána az igényeinek és már bele is kezdhetünk az ültetésbe!

5.Tavaszi virághagymák

A tavaszi virághagymák közül egyik legismertebb és legmutatósabb a tavaszi sáfrány (crocus vernus). Ezen virágok számára is az ősz a legideálisabb időszak ültetés szempontjából – a talaj még meleg és lehetővé teszi a legyökerezést. Csak győződjünk meg arról, hogy a kártevők nem támadják és eszik meg a virágokat!

lila virág

6.Fák és cserjék

bokor

Ha mindig szerettünk volna az előkertbe fákat, vagy néhány cserjét otthonunk oldalán sorakozva, ősszel a legjobb ezeket elültetni. A fák és a cserjék, még fiatalon is, általában túlélik a hideg időjárást minden gond nélkül.

7.Évelők

A mostani időjárás szerencsére igen alkalmas időszak az évelő növények elültetésére, vagy legalább arra, hogy felkészítsük őket a télre. Ha már vannak évelőink, vágjuk őket vissza, hogy meggátoljunk minden túlnövekedést.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.