Ne mérgezz! – A legjobb toxinmentes módszerek otthonunk takarítására! – 2.rész

Ahhoz, hogy otthonunk makulátlanul tiszta lehessen, nincs szükségünk „tömegpusztító fegyverek” alkalmazására! Legtöbbször szükségtelenek az antibakteriális, durva tisztítószerek, melyek ráadásul potenciálisan veszélyeztetik egészségünket és környezetünket. Melyek a természetes megoldások?

Ki ne ismerne legalább néhányat a kereskedelemben kapható, sok esetben durva antibakteriális tisztítószerek közül? Napi szinten alkalmazzuk őket a háztartásban. Pedig ezek a termékek nem jobbak, mint természetes, nem toxikus alternatíváik. A tetejébe károsítják a környezetünket és potenciálisan az egészségünket is kockára teszik hosszútávon.

Remekül tisztán tarthatjuk otthonunkat úgy is, hogy nem költünk rá sokat, s közben védjük egészségünket és környezetünket. Csak vissza kell térnünk az „alapokhoz”.

A fogyasztók növekvő tudatossága és ökológiai gondolkodása ma már sokat segít abban, hogy a természetes megoldások felé forduljunk, a szülők különösen motiváltak a családjuk egészségének fenntartásában. Egyre többen alkalmazzák a környezetkímélő, nem mérgező termékeket. Számos termék elérhető már a kategóriában, a mosószerektől kezdve az öblítőkön át a több felületre is használható, padlóra is alkalmas szerekig, csempe- és fürdőszoba tisztító termékekig – melyek ránk és a környezetünkre nézve is biztonságosabbak.

fürdőszoba tisztítás

Miközben néhány valóban biztonságosabb, más szerek sajnos még mindig tartalmaznak gyanús vegyi anyagokat, noha természetesként állítják be őket.

Mindig érdemes megvizsgálni a termékek címkéjét, hogy lássuk, valóban feltünteti-e a gyártó, mi került a szerbe. Ha nem, akkor a gyártó honlapján is utánanézhetünk, de ez mindenképp azt jelenti, hogy a gyártó igyekszik elrejteni egy összetevőt.

Cikkünk előző részében (cikk LINKJE) már szó esett a hypo és az ammónia természetes helyettesítéséről. Lássuk azonban, milyen tisztítószereket használhatunk, melyet otthon is egyszerűen megtalálunk, sőt összeállíthatunk.

Sokan választják a háztartási tisztítószerek önálló elkészítését, mivel az meglepően egyszerű, olcsó és használható a legtöbb házimunkához. Ezek a saját készítésű szerek hatékonyak, épp annyira, mint a boltban kapható, drága társaik.

tisztítószerek

Általános szabályok

  • Használjunk tartós, mikroszálas kendőt a portörléshez – felszedi a porrészecskéket mindenféle kémiai segítség nélkül.
  • A fehér desztillált ecet az ablakok tisztításához, a penész és a kosz elpusztításához, a szappanmaradékok eltávolításához, a konyhai munkafelületek és vágódeszkák takarításához, fertőtlenítéséhez is kiváló.
  • A szódabikarbónával szintén csodákat tehetünk. Szódabikarbóna és néhány csepp szappan felhasználásával tökéletes tisztítószert alkottunk, mely a konyhai pultok és a fürdőkád tisztításában is bajnok. A makacs foltokhoz a bórax ajánlott.

A friss illatok megteremtése is fontos – ezekhez citromot és esszenciális olajokat használjuk, mint amilyen például a levendula.

Próbáljuk ki az alábbi recepteket a saját készítésű tisztítószerekhez!

  • Mindenre jó fertőtlenítő tisztítószer:

2 csésze víz (desztillált víz előnyös), 1 és fél-3 teáskanálnyi folyékony szappan, 1 teáskanálnyi teafaolaj.

Keverjük össze a hozzávalókat, majd adjuk hozzá a kedvenc illóolajunkat a kellemes illatért.

  • Wc-csésze tisztító:

1 csésze bóraxot használjunk fel hozzá. Öntsük bele a wc-csészébe, mielőtt lefekszünk aludni. Reggel dörzsöljük meg a felületet jól kefével, majd öblítsük le.

  • Rozsda eltávolítása:

1 lime és só szükséges hozzá. Szórjunk egy kis sót a rozsdafoltra, majd facsarjuk rá a lime-ot. Hagyjuk állni rajta, 2-3 óra hosszáig. Alkalmazzuk a maradék héjat a dörzsöléshez, majd öblítsük le a felületet.

  • Ablaktisztító:

¼ csésze fehér desztillált ecet; kb. 1 liter meleg víz kell hozzá. Keverjük össze a hozzávalókat, tegyük egy szórófejes flakonba és spricceljük az ablaktáblára, vagy vigyük fel szivaccsal a felületre. A csíkok elkerülése végett érdemes egy összegyűrt újságpapírral letörölni az ablakot a papírtörlők helyett, de természetesen tiszta ronggyal is végezhetjük precízen a műveletet.

Forrás: Adrina-napidoktor.hu

Forrás: