Ne dobd el a használt teafiltert! Nézd meg, mire használhatod!

Mint minden átlagember, te is eldobod a kávézaccot meg a teafiltert, ugye? Nagy sláger ma az újrahasznosítás, hát miért ne élveznénk még további képességeiket, miután egyszer már szolgálatot tettek?

filantropikum.com  tippeket ajánl az újrahasznosításhoz. 

Főzés utáni szagok eltüntetése a kézről

A teafilter is, és a kávézacc is kiváló szagtalanító, a kézzel pedig csodát művelnek, ha fokhagymát, hagymát vagy halat pucoltál előzőleg. Miután befejezted a főzést, csak dörzsöld át a teafilterekkel kezeid, majd moss kezet szappannal és meleg vízzel. A kávézaccot is ugyanígy használhatod – kezeid puhák és frissek lesznek, mintha újjá születtek volna!

Bútorok, parkett fényesítése

Ha természetes módszerrel szeretnéd tisztán és fényesen tartani a padlót vagy a bútorzatot, a megoldás a konyhában van – a teás bögrében! A kétszer kifőzött teában megtalálható, úgynevezett tanin extra fényt ad a bútornak és fadekorációknak. Bútorok tisztításánál végső simításként: 4 liter fövő vízbe tégy 5-10 használt teafiltert. Töröld át a bútorokat a kapott teával átitatott tiszta ronggyal.

Kártevő bogarak száműzése a kertből

Nem kell feltétlen rovarirtóval hajkurászni az élősködőket, a kávézacc természetbarát megoldás erre a célra. Szórd el a növények köré, és távol maradnak a csigák, hangyák és más betolakodók. Sőt, a macska is messze elkerüli majd az addig toalettnek használt virágcserepeket, ha kis kávézaccot hintesz a növények földjére.

Teebeutel

Fazekak, serpenyők zsírtalanítása

Minden erőfeszítés nélkül, pillanatok alatt eltávolíthatod a zsíros szennyeződést az edényekről, ha átdörzsölöd őket kávézaccal, egy drótszivacs segítségével. Nem csak zsírtalanít, de az apró szemcsék eltávolítják a ráragadt ételmaradékot is, minden tisztító kemikália használata nélkül. Könnyebben megtisztíthatod a zsíros edényeket, ha egy éjszakára meleg vízbe áztatod őket, 1-2 használt teafilter társaságában. A korábban említett tanin feloldja a zsírt, így másnap csak alaposan át kell mosnod az edényeket.

Növények belső, természetes táplálása

Mind a kávézacc, mind pedig a teafilter tartalmaz olyan tápanyagokat, amelyek segítik a növények fejlődését. A kávézacc, savtartalmának köszönhetően kiváló trágyaként szolgál a savas talajt kedvelő növényeknek, mint a paradicsom, répa, rózsa, rododendron vagy azálea. A tea kevésbé savas, így a nem túl savas talajt kedvelő növények belső táplálására, virágöntözés előtt öntsd egy használt teafilter tartalmát az öntözőbe. A tearészecskék anélkül fogják táplálni a növényeket, hogy savassá tennék földjüket.

Pedikűr

A teafilterek tartalmának antibakteriális hatása segít a kíméletes tisztításban, ezzel egy időben eltávolítva a lábujjak kellemetlen illatát is. A használt filterek ugyanis frissítik a bőrt, valamint a teaszemcsék tökéletesen előkészítik a lábat a pedikűr-kezelésre. Áztass 10 percig forró vízbe egy-két teafiltert pedikűr előtt, majd fürdesd lábaid ebben a vízben. Ez megnyugtatja és bársonyossá teszi lábad, ugyanakkor kiválóan szagtalanít. A zöld teában fellelhető antioxidánsok kiváltképp jótékony hatásúak a bőrre.

teafilter2

„Hűtőszag” ellen

A szódabikarbónát sem kell megvenni a hűtő légfrissítésére, ha a reggeli kávé tálkába gyűjtött maradékaival helyettesítjük azt. Jobb hatás érdekében szárítsuk meg a zaccot sütőpapírra terítve egy éjszakán keresztül, majd tegyük egy csészébe vagy egy nyitott edénybe, és tegyük a hűtőbe.

Egyed Zsuzsanna

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.