Mosóporteszt -melyik a leghatékonyabb?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 13 mosópor hatékonyságát tesztelte. Vizsgálták, mennyire hatékonyan tisztítanak, azaz különböző típusú foltokat mennyire jól távolítanak el a ruhákból, de megmérték azt is, mennyire biztonságosak és környezetbarátak. 

Ha itt az ősz, jobban koszolódnak a ruhák, és különösen igaz ez ott, ahol gyermek is van a családban. A Tudatos Vásárlók Egyesülete 13 itthon kapható mosópor hatékonyságát tesztelte, és arra is kíváncsiak voltak, igaz-e az a városi legenda, miszerint az öko-mosószerek kevésbé hatékonyak.

Talán nem gondolnánk, hogy a testünkből mennyi szennyeződés kerül a ruhánkra. A jobban vagy kevésbé látható foltok majd háromnegyede saját testünk felől érkezik.

 

 

A mosószerek tisztító hatását a különböző összetevők különböző szennyeződés típusokra gyakorolt hatása mutatja. A ruhákon leggyakrabban előforduló szennyeződések – fizikai, kémiai jellemzőiket tekintve – így csoportosíthatók:

1. vízben oldhatók – ilyenek pl. bizonyos élelmiszer eredetű szennyeződések

2. vízben nem oldódó, de vízben duzzadó, így mechanikai hatásra eltávolítható anyagok – pl. az emberről a ruházatra kerülő fehérje alapú anyagok

3. vízben nem oldódó, de szerves oldószerrel és megfelelő mosószerrel vízben oldhatóvá tehető anyagok – ilyen pl. a zsír és az olaj,

4. sem vízben, sem szerves oldószerben nem oldható szennyezők – pl. a korom vagy a rozsda.

Így tesztelik a mosószerek hatékonyságát

A mosóporok tesztelése nem sokban különbözik a valós használattól: a mesterségesen szennyezett textília csíkokat ugyanazzal a mosógéppel, ugyanolyan programmal, 40°C-on mosták ki. A mosóporból mindig annyit használtak, amennyit a gyártó a csomagoláson ajánl 4,5 kg közepesen szennyezett ruhához, közepes vízkeménységhez. Az eredményt, tehát a foltok halványulását műszeresen mérték.

8 féle folton tesztelték, amik különböző típusú szennyeződéseket modelleznek

 

 

A mindennapjaink során keletkező legtöbb szennyeződést a szén/olivaolaj modellezi (kivéve a fehérje-típusúakat), tulajdonképpen hívhatjuk piszoknak is. Emiatt ez a leggyakrabban használt mesterséges kosz, ezzel modellezik a bébiétel, a smink, a sár, a föld, a ceruzanyom, de a szerelőműhelyből származó foltokat is. Érdekessége ennek a szennyeződéstípusnak, hogy érzékenyebb a mosóprogram erősségére (a mozgatásra és a hőmérsékletre), mint a mosószer hatóanyagainak összetételére.

A piszok mellett talán a vér az, ami a legmacerásabb, a legtöbb külön feladatot adja ruhák tisztításakor. A vér fehérje-típusú szennyeződés, érzékeny a hőmérsékletre és a porban lévő hatóanyagok koncentrációjára. Vérrel a mosószer mosó- és fehérítő hatását, a vér, tej és tinta keverékével (szintén fehérje-típusú szennyeződés), pedig a mosószer fehérje-lebontó enzimek hatékonyságát tesztelik.

Első hallásra talán furcsának, részproblémának tűnhet, de kakaóval is tesztelnek. A kakaó, pontosabban a kakaópor és tej keveréke szintén fehérje-típusú szennyeződés, és a tesztfolyamatban a zsíros és elszíneződést okozó ételfoltokat képviseli, így – nyugodtan mondhatjuk – a Magyarországon legkedveltebb ételek által ejtett pacát, a zsíros-fűszeres foltokat.

Külön anyaggal, az úgynevezett kénes-feketével nézik a mosószer fehérítő képességét gyümölcsfoltokkal és egyéb szerves festékanyagokkal, pl. a kávéval, teával vagy a fűfolttal szemben. Vörösborral is gyümölcs- és festékanyag-folt típusokat modelleznek, ilyenek pl. a cékla, a spenót, az alma és a banán okozta elszíneződések a ruhán.

A tesztben a Tudatos Vásárlók azt is nézték, hogy mennyire szürkíti vagy épp fehéríti tovább az egyes mosóporok a nyers fehér és a fehérített ruhát. 

A különböző foltoknál látható pontszámok az adott folt esetében legjobban teljesítő mosóporhoz viszonyított százalékos értékek, vagyis a mosóporokat egymáshoz hasonlították a tesztben.

 

Milyen mosóporokat teszteltek?

A tesztben szerepeltek a legismertebb mosószer márkák termékei, mint az Ariel, a Persil, a Tomi, vagy a Biopon, de helyet kaptak környezetkímélő, ökocímkés alternatívák is. A 13 vizsgált termék ára széles skálán mozog. A legolcsóbbat 600 Ft/kg, a legdrágábbat 4.600 Ft/kg áron vásárolták a Tudatos Vásárlók. Az árakat a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében 1 kg-ra vetített egységárban tüntették fel.

 

A teszt abszolút győztese a Müller drogéria sajátmárkás terméke a Blink Öko mosópor lett, ami egyben az egyetlen mosópor a mezőnyben, ami rendelkezik EU Ecolabel minősítéssel.  Az utcai, játszótéri, iskolaudvari kosz eltávolításához ezt a mosóport érdemes leginkább bevetni, ahogy a cékla és spenót foltokhoz is. Foszfortartalma nagyon alacsony és hatékonyságát tekintve minden kategóriában kiemelkedő eredményt ért el. Ráadásul az ára is nagyon kedvező, hiszen az 55 Ft/adag az egyik legolcsóbb ár a tesztben. A vörösbor foltot is ez a termék mosta ki a legjobban a ruhákból. 

A talán leggyakoribb szennyeződést, a zsíros-fűszeres ételfoltot (kakaó-tej folttípus) a ruhából a Denkmit mosópor viszi ki legjobban, a színes ruhák általános tisztításában mindenféle foltra is ez a termék a tuti befutó. A környezettudatosság jegyében azonban érdemes az adagolási útmutatót követni, mert a szernek viszonylag magas a foszfortartalma, ezért csak a tényleg szükséges mennyiséggel terheljük a környezetünket. 

A tesztben szereplő mosóporok teljesítménye a különböző folttípusokon eltérő. A vizsgált termékek részletes eredményei itt érhetőek el.

Foto:123rf.com

Egészségi és környezeti hatások

A mosási hatékonyság és az ár mellett a fogyasztóknak egyre inkább fontos szempont az, hogy egy-egy termék, így a rendszeresen használt mosószer, milyen hatással van az egészségünkre és a környezetre. Ez a szempont is megjelenik a mosóporok összesített értékelésében, a teszt során ugyanis pontozták a mosóporok foszfortartalmát, illetve a biztonsági adatlap és termékcímke alapján feltüntették az összetevők egészségi és környezeti kockázatait, valamint azt, hogy a termék rendelkezik-e minősített, jogszabály alapú ökocímkével. 

Mit mond a termékről, ha van ökocímkéje? 

Azok a termékek vagy szolgáltatások, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké és szolgáltatásoké, uniós ökocímkét, azaz EU Ecolabelt kaphatnak. Az EU ökocímke előnye abban áll, hogy az értékelési kritériumok a termékek teljes életciklusára vonatkoznak – tehát a gyártásra és a csomagolással keletkező hulladék kezelésére is -, és ezeket főbb termékkörönként jogszabályban rögzítik. 

A környezeti hatások értékelése során feltüntették, ha a termék rendelkezett EU Ecolabel, vagy annak megfelelő független szervezet által felügyelt öko minősítéssel. 

Tudatos Vásárlók termékcímke adatbázisában részletesen tájékozódhatunk az egyes címkékről, és azt is megtudhatjuk, mennyire megbízhatóak. Adatbázisukban az EU-Ecolabel mellett más gyakori termékcímkék, köztük a nemzeti szinten szabályozott ökocímkék is szerepelnek.

Foto:123rf.com

A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. babmami

    Felsorolt mosóporokat hol lehet vásárolni? Mert, a hazai olt polcokon egyiket sem látni, nagyon eldughatták 🙂

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.