Mire keresnek a magyarok? A ketogén diéta legyőzte az Omega 3-at

Egy hazai SEO ügynökség arra vállalkozott, utánajár a fitness szektorban, milyen kulcsszavakra keresünk a legtöbbet, és melyek a leghitelesebb weboldalak.

 

Mára kutatások sora bizonyítja, hogy minél jobb egy weboldal Google-pozíciója, annál hitelesebbnek tekintjük.

De kik uralják a hazai piacot, és mire keresünk a legtöbben?

 

A BP Digital ügynökség úgy döntött, ennek több iparágban, így a fitness területén is utánajár. A céget az is motiválta a kutatásra, hogy újabban jótékony célt is támogat: nonprofit egészségügyi szervezeteknek segít, hogy értékesíteni tudják a weboldaluk SEO erejét.

Melyek tehát a legfontosabb kulcsszavak az egészéges életmód terén?

Kiderült: az élen a “csirkemell receptek” áll, erre a két szóra átlagosan havonta 14 ezer fő keresett rá. Szinte fej-fej mellett következik ezután a “ketogén diéta” és a “kollagén”, de a legfelkapottabbak közt találjuk a BMI kalkulátort, a D-vitamint, a chia magot és a méhpempőt is, míg a top 15-ös listát az Omega 3 zárja.

 

De miért is fontos mindez? Elsőként álljon itt egy kis SEO (azaz keresőoptimalizációs) gyorstalpaló! Azt mindannyian tudjuk, hogy az emberek ma már a Google-keresések útján informálódnak, vásárolnak termékeket, vagy vesznek igénybe új szolgáltatásokat. Ide ütik be, ami éppen foglalkoztatja őket: ezek az úgynevezett kulcsszavak.

Fitness top oldalak

Az internetes vásárlások 43%-a Google keresésből származik, de csak az internetezők 0,78%-a jut el a találati lista 2. oldalára. Emiatt minden szektorban óriási a harc a cégek közt azért, hogy a találati listában minél előkelőbb pozíciót szerezzenek és az első oldalra kerüljenek.

 

Az egyik legfontosabb faktor, hogy hányan linkelnek az oldalunkra

 

A BP Digital tehát arról folytatott kutatást, vajon kik állnak az élen az egyes iparágakban Magyarországon. Ennek megítéléséhez első lépésben összeszedték a legfontosabb kulcsszavakat. Pénzügyi területen például a hitel, bankszámla, kölcsön, árfolyam kulcsszavak voltak a legnépszerűbbek.

Fitness kulcsszavak

A szavakat az alapján állították sorrendbe, melyikre keresnek legtöbben Google-ben. Majd kiválasztották, mely 15 weboldal érte el a legjobb helyezéseket a legnépszerűbb kulcsszavakra. Végül kirajzolódott, mely iparágakban melyek a legfontosabb kulcsszavak, és a legnépszerűbb ezeket alkalmazó weboldalak.

 

Mi lehet a piacvezető pozíciójuk titka?  

 

Kiderült: ez nem más, mint a linképítés. Minél több külső forrásból mutat ugyanis link a saját oldalunkra, a Google annál hitelesebbnek értékeli, egyúttal annál magasabbra rangsorolja azt. Kicsit olyan ez, mint egy új társaságban bemutatkozni: bármit is mondasz magadról, jobban jellemez téged azok véleménye, akik már ismernek. Ilyen módon minél többet hivatkoznak kívülről egy weboldalra, annál jobb lesz annak megítélése a Google szerint.

Élelmiszer-top oldalak

“A linkszerzés a keresőoptimalizálás megkerülhetetlen eleme, ha népszerű kulcsszavakra szeretnénk rangsorolni a weboldalunkkal” – árulta el Szesztay Péter, a BP Digital vezetője. Az eredmény ennek fényében nem meglepő: a toplistákon elenyésző számban szerepeltek olyanok, akik alacsony hitelességgel, és kevés, a saját honlapjukra mutató linkkel (ún. backlinkkel) rendelkeznek.

 

A legnagyobb forgalmat bonyolító honlapok a kutatás alapján rendszerint egybeesnek a leghitelesebb, legtöbb külső hivatkozással rendelkező weboldalakkal. Nem elegendőek tehát a technikai alapok, és a megfelelő tartalom sem – a legkeresettebb, “legnehezebb” kulcsszavakra csak linképítéssel lehet jó találatokat szerezni. De mégis hogyan szerezhetünk hiteles linkeket? Nos, itt jönnek képbe a SEO ügynökségek, ugyanis számos szempontot szem előtt kell tartani.

Élelmiszer kulcsszó

A piacon sajnos számos szereplő állítja, hogy párezer forintért “szuper prémium” linkeket fog szállítani. Ilyenkor hamar kibukik, hogy hamis ígéretekről van szó” – teszi hozzá Szesztay. Ezek ugyanis általában alacsonyabb hitelességű, mesterségesen felhúzott oldalakról származó, gyakran káros hivatkozások lesznek.

 

Válasszunk tehát olyan ügynökséget, amely minden elemzett iparágban nagy rutinnal rendelkezik, és szakértői magas hitelességű oldalakról származó, releváns linkek építésével tudnak segíteni – tanácsolja a szakember.

 

Ha pedig új, működő és a versenytársaink számára ismeretlen linképítési módszerrel szeretnénk új szintre emelni az oldalunk SEO-ját olyan módon, hogy azzal alapítványok működését is támogatjuk,  akkor érdemes alaposabban is elolvasni a BP Digital kutatását, és további blogbejegyzéseit.

 

 

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.