Miért potyog a fikusz levele?

Sok baj van a szobanövényekkel, a féltő gondoskodás, rendszeres öntözés, friss levegőhöz, földhöz juttatás, tápoldatozás ellenére hullatják leveleiket..

Kornyadoznak, megannyi nyavalyájukkal keserítik gondozójukat. Ráadásul igen ocsmánnyá vált formájuk blama a vendégek előtt.

A szobanövény-kinyírós közvélemény-kutatásban is ilyen problémák kerültek elő, főleg a fikusszal kapcsolatban:

“Egy gyönyörű, magas fikusznak (már túl magas volt) a tanácsok szerint levágtam a tetejéből egy 1/2 méteres darabot, ledugtam egy másik cserépbe, hiába locsolgattam elhullottak a levelei.” Vagy a másik: “Ha az ablaknál van, ott a radiátor, tehát túl meleg van. Ha nem az ablaknál volt, akkor persze sötét volt neki.”

Mit lehetne velük tenni? – hangzik gyakorta a kérdés.

Ha ilyen szerencsétlen torzókat látok egy lakásban, rögvest nekiállnék tologatni őket, olyan helyre, ahol jobban érzik magukat. De szívesen elővenném metszőollóm, hormonporom, és megstuccolnám a kopasz hajtásokat, kérnék dunsztos üveget, hogy hajtassam a levelet, szárat. Biztatnám türelemre a háziakat: kis idő múlva kihajtanak a rejtett rügyek, gyökeret ereszt a köcsögben a csonka szár. Elmagyaráznám, hogy viszonylag kis kosszal milyen jófajta táptalajt lehetne készíteni és így tovább.

 Szerencse, hogy a fikuszokat mértéktelen növekedésükben az edény zabolázza.

A lényeg, hogy a bajba jutott növények többsége megmenthető, ha szerény igényeiket felületesen megismerjük. Arról szó sincs, hogy biokémiai, sejt- és szövettani kurzusokra kellene járni, pusztán közel olyan helyzetet kellene teremteni, ami hasonlít az eredeti élőhelyükön találhatóhoz. A kedvelt szobanövények rendkívül toleránsak, amit bizonyít, hogy nem kell a lakásból pampát, esőerdő avarzónáját csinálni, mégis megélnek.

Rákvirág, datolyapálma, aszparágusz, filodendron, fikusz, szobafenyő és még sorolhatjuk az átlagos méretűnek mondott lakásokban a nekik szánt helyet gyakorta túlnövő fajtákat. Ha ezek a növények jól érzik magukat – ami a gondozót dicséri –, akkor „égig érő paszulyként” hamar elfoglalják a lakást, ha nem, akkor önmaguk karikatúráiként meredeznek a sarokban. Az ilyen növények ellen a legegyszerűbb védekezés be sem engedni őket a lakásba.

fikusz2

De, ha már bent vannak, akkor érdemes gondoskodni róluk, mert szemet gyönyörködtetőek, később azonban, ha óriásokká növekedtek, szívfájdalom nélkül meg kell tőlük szabadulni, vagy túlburjánzó ágaikat kell nyesegetni. Sokan gondolják így, mert a hirdetési újságokban gyakorta olvasható ilyen megszabaduló üzenet.

Jó néhány leveles szobanövény a szubtrópusokról származik. Aki járt már őshazájukban, Dél- és Közép-Amerika, Afrika, Malajzia, Kambodzsa, Thaiföld, Vietnam dzsungeleiben, biztos, hogy nem szeretné lakását párától csepegő szubtrópusi erdővé változtatni. Átmeneti trópuspótló megoldásokat azonban lehet találni, például gyakorta permetezni, fürdetni, a cserepek alá vízzel teli tálat rakni.

A sokalakú fikuszfélék jól bírják a szélsőséges tartásmódot. A talán legismertebb, Távol-Keletről érkezett Ficus benjamina környezetére igénytelen, lépcsőházban, irodában is megél, de az egyszeri kiszáradásra is szélsőségesen reagál. A csüngő levelű fikusz tarka levelű változatai is kedveltek. Ha meleg, száraz helyiségben van, leveleit vadul hajigálhatja, nem árt permetezni, kaviccsal megszórt, állandóan nedves tálcára állítani, és havonta zuhanyozni.

A szobanövények levélhullásukkal hozzák a leggyakrabban a frászt gazdáikra. Évszakváltozáskor, és ilyennek számít egy-egy fagyosabb téli periódus is, elkerülhetetlen, hogy hosszabb-rövidebb idő alatt a növény felkopaszodik, és nem csak csúnya lesz, de esetleg el is pusztul. Csupán általánosságban mondható el, hogy a legtöbb növény számára télen a 15-22 fokos, egyenletes hőmérséklet lenne megfelelő. Az ilyen hőmérsékletben a legtöbb növény jól érzi magát, pontosabban képes megélni. Ennél azonban sokkal bonyolultabb a növények hőigényének eltalálása. A legtöbben kedvelik, ha a fénymentes időszakban kissé lehűl környezetük.

fikusz4

A fikuszok téli tartásához hasonlatos a szobaazáleáké is. Egy viharvert példány díszeleg íróasztalom sarkán, novemberig a kert egyik sarkában álldogált a hortenziák között. A délkeleti fekvésű szobának három fala üveg, és télen csak azokra az órákra fűtöm be, ha dolgozom. A háromliteres cserépben élő növény hetente kétszer kap egy-két deci vizet. Pompásan érzi magát, mert vagy ötven hajtása egyszerre hozott új leveleket, és megjelentek a virágbimbók is.

Szerző:
Czauner Péter

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.